Saudiarabien stoppar pilgrimsfärder efter coronautbrott i Iran

Bild: Ali Mansuri/CC BY-SA 2.5/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Torsdag 27 feb 2020 2020-02-27
E-post

SAUDIARABIEN Efter ett utbrott av coronavirus i Iran, där landets hälsominister hör till de smittade, stoppar Saudiarabien alla utländska besök till landets heliga platser.

Saudiarabien stoppar alla utländska besök till landets heliga platser för att hindra spridning av coronaviruset efter utbrottet i Iran, rapporterar Al Jazeera.

Läs även: DN-läsare betalade 85 000 för att åka tåg till coronautbrott

– Saudiarabien förnyar sitt stöd för alla internationella åtgärder för att begränsa spridningen av detta virus, och uppmanar sina medborgare att utöva försiktighet om de reser till länder som upplever coronautbrott, säger Saudiarabiens utrikesministerium i ett uttalande.

Fem månader återstår till den muslimska pilgrimsfärden Hajj, när miljontals muslimer från hela världen samlas i Mecka, men många miljoner muslimska pilgrimer besöker de heliga platserna i Saudiarabien under resten av året i en pilgrimsfärd som kallas ”Umrah”.

Läs även: Tvätta händerna – här är vad du själv kan göra för att undvika smitta av coronaviruset

– Det saknar motstycke, i alla fall på senare tid, men med tanke på virusets spridning över världen och Umrahs globala natur, är det vettigt utifrån ett hälso. och säkerhetsperspektiv, säger Kristian Ulrichsen, forskare vid James A Baker III Institute for Public Policy på Rice University till Al Jazeera och fortsätter:

– Särskilt som det iranska exemplet visar hur religiösa mötesplatser så snabbt kan förstärka virusets spridning och räckvidd.

Utbrottet av coronaviruset i Iran, där Irans hälsominister Iraj Harichi hör till de drabbade, tros ha sitt epicentrum i den heliga staden  Qom, där muslimska pilgrimer kysser och rör vid en helgedom.

Läs även: WHO utfärdar globalt nödläge på grund av coronavirusets snabba spridning

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag