Folkrepubliken Luhansk har utfört ett första flyganfall mot ukrainska styrkor

Ett ukrainskt attackplan av typen Su-25. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 5 feb 2015 2015-02-05
E-post

I mitten av januari stod det klart att ”Folkrepubliken Luhansk” skaffat ett flygvapen. Nu rapporterar ryska statliga medier att det nya flygvapnet genomfört sin första insats mot Ukraina.

Under onsdagen berättade en talesperson vid Luhansk militära högkvarter för ryska medier att man slagit till mot en ukrainsk konvoj som transporterade förstärkningar till Debaltseve, i östra Donetsk. Anfallet utfördes av ett attackplan av typen Su-25, av Nato kallat Frogfoot.

Det gamla sovjetiska attackplanet erövrades från det ukrainska flygvapnet i juli förra året, efter att det tvingats ned på omtvistat territorium, kontrollerat av Luhansk.

Öppnar för utökad rysk intervention

Den ukrainska armén menar dock att något anfall inte ägt rum. I slutet av januari publicerades uppgifter där det påstods att Ukraina oskadliggjort ett antal militära luftfarkoster i Luhansk. I de uppgifterna nämndes dock inget om det attackplan som nu används av Luhansk.

Att den självutnämnda staten Nya Ryssland har tillgång till ett flygvapen kommer knappast som något oväntat. Problemet är istället att användandet av detsamma lätt kan trappa upp konflikten ytterligare, då det nu även blir enklare för Ryssland att sätta in eget flyg i kriget, under förevändningen att det rör sig om erövrade ukrainska flygplan och helikoptrar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag