För många män vinner Nobelpriset – Nya förslag ska öka mångfalden

Nobelbanketten 2005. Foto: Hansbaer
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 435

SVERIGE Att så många män och så få kvinnor vinner Nobelpriset är ett problem. Det tycker åtminstone Nobelstiftelsen och de kommittéer som delar ut priserna, som vid ett möte nyligen arbetade på förslag för att öka mångfalden.

Vetenskapsradion rapporterar om mötet som har hållits i Stockholm, där den skeva könsfördelningen bland Nobelpristagare diskuterades. Ojämlikheten märktes inte minst förra året då samtliga nio pristagare inom de naturvetenskapliga ämnena var män.

Detaljerna är ännu inte helt klara, men de nya förslagen handlar bland annat om att fler kvinnor ska bli nominerade.

– Från varje prisutdelande kommitté skickas det ut 3 000 till 5 000 invitationer för att nominera. I de här nomineringarna har det faktiskt varit väldigt få kvinnor procentuellt sett. Vi har diskuterat hur man ska kunna uppmuntra de som nominerar att nominera fler kvinnor, säger Carl-Henrik Heldin, styrelseordförande i Nobelstiftelsen.

Exempelvis skulle man kunna införa möjligheten att nominera fler än en person – när endast en person nomineras blir det nämligen oftast en man. De olika kommittéerna kan själva bestämma hur de vill gå till väga, men enligt Carl-Henrik Heldin var samstämmigheten stor på mötet.

– Alla inser att vi har ett problem som vi måste ta på allvar. Vi måste göra vårt yttersta för att tillförsäkra att kvinnor inte missgynnas, säger Heldin till Vetenskapsradion.

Läs även: KTH-studenter måste skriva uppsats om fördelarna med att vara en vit, heterosexuell man

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag