Förbud mot burka och niqab införs i Danmark

Foto: Flickr
  • Torsdag 31 maj 2018 2018-05-31
E-post 5759

DANMARK Enligt Aftonbladet har det danska folketinget på torsdagen röstat igenom ett förbud mot att bära plagg som täcker ansiktet på allmän plats.

Den nya lagen innebär att den som exempelvis bär burka offentligt straffas med böter på 1 000 danska kronor. Om man fortsätter bryta mot lagen kan bötessumman stiga till 10 000 kronor. Förbudet gäller från och med den 1 augusti.

Alla plagg som täcker ansiktet förbjuds, med undantag för när man till exempel är på väg till en maskerad eller när det är kallt ute och man behöver skydda ansiktet. Burka och niqab är två typer av plagg som man därmed inte får bära.

Enligt Aftonbladet röstade 75 ledamöter för förbudet och 30 mot när frågan gick till omröstning i den danska motsvarigheten till riksdagen. Socialdemokraterna, Dansk Folkeparti, Venstre och De Konservative röstade för, medan Enhedslisten, Alternativet, De Radikale och Socialistisk Folkeparti röstade emot.

Bör Sverige införa ett liknande förbud mot plagg som täcker ansiktet?
5288 röster (se resultat)

Läs även: Österrike planerar förbud mot slöja i skolan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag