Fördubblat sparkrav på SVT – ytterligare 100 miljoner skärs ned

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 4 okt 2023 2023-10-04
E-post

SVT:s planerade sparpaket på 100 miljoner kommer fördubblas till 200 miljoner kronor som ska skäras ned, vilket innebär att mellan 70 och 80 tjänster försvinner på den statliga mediejätten, rapporterar SVT.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge i Sverige, med nedskärningar överallt i vår bransch. Alla mediehus är pressade av stora kostnadsökningar, och det gäller naturligtvis även SVT, säger SVT:s vd Hanna Stjärne under ett husmöte med SVT:s personal.

SVT har hittills tvingats skära ned på kostnader kring 200 miljoner kronor genom att SVT minska sina lokaler på flera håll i landet och minska ledningsenheterna med 10 procent.

Men nu ska alltså ytterligare 200 miljoner sparas, och de främsta skälen är enligt Stjärne ökade produktionskostnader i tv-branschen, höjd beredskap på grund av säkerhetsläget i Sverige och inflation som höjer kostnaden på bland annat löner.

– Totalt när vi tittar betyder det att 70 – 80 tjänster försvinner, störst blir besparingarna i Stockholm. En del kommer att göra på produktion och teknik. En tredjedel av besparingarna görs på språk och tillgänglighet, säger Hanna Stjärne och fortsätter:

– Vi har försökt skona nyheter och program. Det kommer vi inte klara nu. Det blir besparing på redaktioner, på redaktionell personal. Vi kommer inte klara det här utan uppsägningar.

En förändring många tittare kommer märka av är att livetextningen av tv-program kommer automatiseras helt.

Läs även: Vänstervrede när SVT kritiserar transvården

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag