Före detta landstingsrevisorn överklagar regionpolitikernas nedskärningar i Västernorrland: ”De är slarviga!”
SOLLEFTEÅ Landstinget kan ha begått flera fel när de lagt ner sjukvårdstjänster i Västernorrland. Det menar före detta landstingsrevisorn Nils Gunnar Molin som genom att överklaga nedskärningsbesluten till förvaltningsrätten hoppas agera bromskloss mot regionpolitikerna. – De är slarviga måste jag ju säga, säger Nils Gunnar Molin till Nyheter Idag
Nyheter Idag har flertalet gånger rapporterat om hur regionpolitikerna i Västernorrland lägger ner sjukvårdstjänster som förlossningsvård och akutkirurgi. Bland annat har det lett till att en mamma tvingades stå med navelsträngen hängandes mellan benen i minusgrader efter att hon fått föda sitt barn i bilen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik.
LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes
Politikernas ageranden har lett till starka reaktioner. Sollefteå Sjukhus har ockuperats, manifestationerna och demonstrationerna har avlöst varandra runt om i Norrland och människor har börjat organisera sig utanför de etablerade partierna i ideella föreningar och lokala partier.
LÄS ÄVEN: Norrländska mammor vägrar föda barn i bilen – Nu ryter de ifrån och ockuperar Sollefteå BB
Nyheter Idag ringde upp Nils Gunnar Molin, fd landstingsrevisor i 35 år, 30 år i Jämtland/Härjedalen och 5 år Västernorrland. Numera sitter han i kommunstyrelsen för socialdemokraterna i Sollefteå. Kombinerat med sitt politiska uppdrag är Molin även ordförande i den politiskt obundna föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, en av flera grupper och föreningar som kämpar mot regionpolitikernas nedskärningspolitik.
Nyligen överklagade Nils Gunnar Molin nedläggningsbeslutet kring akutkirurgin i Sollefteå i syfte att få till en inhibition. Inhibition innebär verkställningsförbud. Det är det sjätte överklagandet som Nils Gunnar initierat i syfte att bromsa nedskärningarna inom sjukvården.
– Akutkirurgin är ju det senaste, nummer sex. Det började med akutortopedi och rehab i Härnösand. Så det har varit en lång följd av överklaganden.
Det här är inga nya grejer för dig va?
– Inte för mig, men det verkar vara väldigt nytt för landstingsledningen eftersom de inte har sett till att de har juridiskt hållbart på fötterna! De är slarviga måste jag ju säga! Jag har ju suttit som landstingsrevisor i 35 år innan jag engagerade mig i den här kampen.
Om förvaltningsrätten i Härnösand anser att det, som den fd landstingsrevisorn menar, gått fel till i de fall som överklagas innebär det att besluten måste göras om från början. Överklagandeprocesserna har dragit ut på tiden, något som Molin tycker är märkligt.
– Det brukar ta fyra-sex månader sa hon, men det har ju gått nio månader sedan första överklagandet.
Det innebär att politikerna inte får lägga ner något mer förrän den här processen är klar då eller?
– Jo, men landstingsledningen har varit så fräcka så de har jobbat som om överklagandena inte finns.
Får man göra det enligt lagen då?
– Det är oskrivet om man får eller inte, jag tycker man är väldigt fräck mot medborgarna när man gör så.
Molin åberopar likställighetsprincipen i kommunallagen. Han menar att nedskärningarna gör att många länsbor behandlas olika, bland annat genom att de förlorar möjlighet till akutvård inom den så kallade gyllene timmen, den tid det ofta sägs att man behöver vård inom för att kunna överleva.
Molin är kritisk till huruvida svensk demokrati verkligen fungerar som den ska.
– Vi borde ta oss en rejäl funderare, fungerar det här systemet, har vi tillräcklig demokratisk kontroll? Vi kan ju inte enbart vart fjärde år vid valen rösta bort de som missköter sig, vi borde ha någon möjlighet också, förutom de folkomröstningar som ju också är ett trubbigt instrument, ha andra möjligheter att göra oss av med dem som inte sköter sina politiska uppdrag!
Att de etablerade partierna misslyckats är inget Molin sticker under stolen med.
– De etablerade partierna har gjort bort sig så väldigt mycket, de kommer förlora väldigt mycket på det här. Demokratin är faktiskt i lite fara eftersom de etablerade beter sig otroligt märkligt och klantigt i vissa situationer och det här gör en bekymrad. Jag sitter ju som sagt i arbetarkommunens styrelse och ledarskap så jag är ju med inne i politiken sedan tio år tillbaka då. Men som ordförande i gruppen är jag ju politiskt obunden, så jag har ju flera roller så att säga.
Du strider mot dina egna partikamrater med andra ord?
– Jo, precis, jag har blivit någon slags gerillaledare. Så det är en lite märklig situation, säger Molin och skrattar.
Föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus är ideell och politiskt obunden. Föreningen jobbar enbart med sakfrågan.
– Vi samlar fakta och har ordnat manifestationer, en i Kramfors med 14 000 deltagare, en i Härnösand med 25 000 deltagare och en annan i Örnsköldsvik men den har jag inte exakta siffrorna för. Vi har haft informationskvällar och någonting som vi kallade för sagan om landstinget där vi avslöjade hur de bluffade med ekonomin. I utgångsläget sa man att landstinget kommer att gå 1800 miljoner back fram tills 2018. Sanningen som vi avslöjade, efter 14 dagars analyserande av landstingets ekonomi, var plus 75 miljoner. Det är en viss skillnad.
– Så vi har sett till att de beslut som skulle varit förödande, som skulle tagits redan hösten 2015. De är på borden först nu. Så vi har ju verkligen motverkat att man skulle slå sönder Sollefteå sjukhus snabbt och elegant.
Ni fungerar som en rejäl bromskloss med andra ord?
– Ja! Samtidigt har vi hela tiden jobbat med att ta fram alternativ! Vi har sedan länge förordat den så kallade Norrtäljemodellen.
Norrtäljemodellen bygger på att kommunen och landstinget samordnar sjukvård och äldrevård, något som man, enligt Molin, arbetat med i tio år i Norrtälje.
– Nu visar det sig att man har blivit väldigt mycket effektivare i Norrtälje man har dessutom sparat 8-9 procent. I bara Sollefteå skulle man spara på det sättet 140-150 miljoner om man hade motsvarande i Örnsköldsvik skulle man spara minst den summan och mycket mer. Om man sedan tog bort länskliniksorganisationen som verkar bara vara destruktiv så har du säkert 40 miljoner där. Då är du uppe i minst 350 miljoner på de här tre åtgärderna. Så vi är inte bara kritiska, vi är också konstruktiva.
LÄS ÄVEN: BB i Sollefteå kan räddas – Om cheferna var beredda att gå ner i lön