Före detta MP-politikern företrädare för islamistiska separatister i södra Thailand — Uttalade sig i Bangkok Post: ”Kommer inte lägga ned vapnen så länge vi behandlas illa”

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp problematiserar att Yasri Khan är involverad i islamistisk separatism i södra Thailand. Foto: Youtube
  • Söndag 15 maj 2016 2016-05-15
E-post 1987

THAILAND Före detta MP-politikern Yasri Khan har i intervjuer företrätt den islamistiska och separatistiska gerillagruppen PULO i Thailand. En artikel i Bangkok Post där han uttalar sig efter ett separatistiskt bombdåd med tretton offer  florerar nu på sociala medier.

Det var 2013 som intervjun med Yasri Khan, före detta MP-politiker och ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, publicerades i den engelskspråkiga tidningen Bangkok Post. I artikeln presenteras han som ”son till Samsudine Khan, ställföreträdande ordförande i Förenade organisationen för Patanis befrielse” (PULO).

Angående bombattentatet, som utfördes i samband med strandade fredsförhandlingar mellan thailändska myndigheter och militanta separatister i landets södra delar, uttalar Khan förståelse för att striderna pågick och att de var en logisk konsekvens av hur Patani-folket behandlades av myndigheter.

— Hur kan vi lita på de thailändska myndigheterna när de fortsätter behandla oss illa, säger Yasri Khan till Bangkok Post. I intervjun menar han att de som deltar i det pågående upproret inte kan beordras lägga ned vapnen av separatiströrelsen civila och militära ledare innan de slutat diskrimineras av thailändska staten.

Uttalandet uppmärksammades på söndagen av terrorismforskaren Magnus Ranstorp, som undrar om Khans förhållande till PULO var känt bland ledande miljöpartister inför Khans nominering till MP:s styrelse, innan hans avgång som motiverades av att han vägrade ta en kvinnlig TV4-journalist i hand.

”Visste Miljopartiet om Yasri Khan och hans fars koppling till PULO, thailändsk islamist-separatistisk (terror)grupp?” frågar sig Ranstorp på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag