Förenade Arabemiraten siktar högt – ända till Mars

Nio månader enkel resa. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 18 jul 2014 2014-07-18
E-post 0

RYMDINDUSTRI För två dagar sedan tillkännagav Förenade Arabemiraten att de startar sin egen rymdfartsorganisation. Och det är inget fel på ambitionen – att sända en obemannad farkost till Mars redan 2021.

Sedan 2008 har Förenade Arabemiraten tryckt på för en pan-arabisk rymdorganisation (PASA), men fått föga gehör från övriga arabländer. Nu har de alltså bestämt sig för att gå sin egen väg. Inte minst handlar det om att diversifiera sin ekonomi och investera i en växande kunskapsindustri istället för den traditionella råvarubaserade industrin.

– Den nya sonden till Mars representerar den muslimska världens intåg i rymdåldern. Vi ska visa att vi har förmågan att tillföra mänskligheten nya vetenskapliga framsteg, säger presidenten, Shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan, i ett officiellt uttalande.

Ett flertal muslimska länder har redan rymdfartsorganisationer; längst komna är Iran som förra året skickade upp en apa i omloppsbana och fick ned den igen levande. Förenade Arabemiraten lägger dock ribban på en ny nivå, och många undrar om de verkligen kommer att ha förmågan att nå Mars på bara sju år.

– Vi väljer den storslagna utmaningen att nå Mars eftersom storslagna utmaningar inspirerar och utmanar oss, säger Förenade Arabemiratens vicepresident Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag