Företag gjorde ”grön omställning” – hotas av nedläggning efter elprischock

Bild: Andrey Metelev/Unsplash
  • Fredag 23 sep 2022 2022-09-23
E-post 167

Uppmuntrade av staten bestämde sig Familjeföretaget Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad för att överge fossila bränslen och övergå till en helt eldriven maskinpark. Men nu drabbas företaget hårt av elprischocken, med tio gånger högre elräkningar än normalt, rapporterar SVT.

I vanliga fall har företaget elkostnader på 1-2 miljoner kronor per år. Nu betalar man lika mycket per månad.

Företagets vd Cajsa Lundberg säger till SVT att företaget var på god väg att uppnå det statliga energipolitiska målet om att vara CO2-fria och spara 50 procent av energin till år 2024.

– Den här smällen som kommer nu med elpriserna, den kommer ta död på det. Vi finns inte här till jul om det här fortsätter, tillägger hon emellertid.

Lundberg säger att elprischocken drabbar all processindustri i Sverige och äventyrar den gröna omställningen.

– Det skickar en dålig signal för de som tänker göra den gröna omställningen och de nya gröna investeringarna som måste göras. Hur ska man våga göra det med tanke på att detta kan hända?

– Vi klarar inte driften och vi klarar inte att betala elräkningen för den omställningen vi har gjort. Det finns inga pengar kvar till att fortsätta, säger hon.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag