Författare häktad för mångmiljonfiffel

  • Onsdag 5 mar 2014 2014-03-05
E-post 0

Hon var anställd av Södertälje kommun, arbetade med integrationsfrågor, engagerade sig i olika invandringsprojekt, skrev böcker och artiklar och föreläste. Hon var även uppskattad och orädd krönikör i lokaltidningen. Nu sitter Kima George, 42, häktad misstänkt för mångmiljonfiffel i en hemtjänsthärva.  

42-åriga Kima George engagerade sig hårt i den lokala integrations- och jämställdhetsverksamheten i Södertälje. Hon stred främst för den assyriska/syrianska folkgruppens rätt och ställning i samhället. Hon anställdes av Södertälje kommun som kommunikatör och integrationsexpert. Hon föreläste, agiterade och skrev artiklar.

På internationella kvinnodagen 8 mars 2011 debuterade hon som författare med boken” På jakt efter min historia fann jag mitt hemland” om bl a kulturkrockar och kulturmöten.

Hon blev en profil i Södertälje och lokaltidningen, Länstidningen, öppnade sina spalter för henne som återkommande krönikör – uppskattad och orädd.

Men Kima George ville mer. Hon ville hjälpa även andra utsatta än invandrare – och hon ville tjäna pengar. Därför startade hon i februari 2012  tillsammans med ytterligare en person hemtjänstföretaget AB Hemtjänst och Service i Sverige. Kima blev bolagets VD. På Södertälje kommuns hemsida presenteras företaget på följande sätt: ”Vår verksamhet präglas av god kvalitet och kännetecknas av att vara det lilla företaget med det stora hjärtat”.

I augusti 2013 startade Kima George ytterligare ett bolag, Framtidsmakarna AB.

Nu sitter hon, tillsammans med ytterligare tre personer, häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt bedrägeri och penninghäleri. Enligt åklagaren ska hon ha fifflat undan mellan sju och 10 miljoner kronor av skattemedel ur sitt hemtjänstbolag.

Kima George förnekar anklagelserna. Både hennes advokat, åklagaren och de involverade poliserna har av rätten belagts med yppandeförbud och därför går det inte att få några kommentarer till gripandet och anklagelserna.

Kima George häktades på en månad. En normal häktningstid är två veckor. Det kan tyda på att härvan kring hemtjänstföretaget sväller och att polisen behöver extra tid på sig för att slutföra utredningsarbetet.

Detta är den andra stora hemtjänsthärvan i Södertälje på kort tid. Sedan i höstas sitter flera personer från hemtjänstföretaget Jome Omvårdnad AB häktade misstänkta för grova bedrägerier. De ska ha lurat Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen på betydande belopp. Två tredjedelar av företagets verksamhet påstås av åklagaren ha varit påhittad.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag