Förlängt stopp i Ringhals över vintern

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Torsdag 15 sep 2022 2022-09-15
E-post 1

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 kommer inte sättas igång igen förrän tidigast den 31 januari, alltså två månader senare än vad man hoppats på, rapporterar Expressen. Beskedet är dåliga nyheter för elkunder i södra Sverige, som därmed kan räkna med höjda elpriser under de kritiska vintermånaderna.

– Vi meddelade marknaden strax före klockan åtta att stoppet av Ringhals 4 förlängs till 31 januari, bekräftar Anna Collin, presschef på Ringhals, till Expressen.

– Det beror på att man ända sedan skadan inträffade har arbetat med att komma fram till en plan av hur lång tid det kommer ta att återställa den skadade komponenten, fortsätter hon.

Beskedet följdes av en prisökning för elprisområde 3 och 4 på terminsmarknaden för el, och Christian Holtz, elprisanalytiker på Merlin & Metis, säger till Expressen att det förängda kärnkraftsstoppet kommer pressa priserna uppåt av flera skäl.

– Det som kommer hända är att man tappar planerbar elproduktion i södra Sverige, i ett redan ansträngt läge, men man tappar också viktiga tekniska egenskaper – som reaktorerna bidrar med – vilket sannolikt gör att Svenska kraftnät reducerar överföringskapaciteten från norra Sverige, säger Christian Holtz, som också konstaterar att risken för planerade strömavbrott i södra Sverige ökar.

– Svenska kraftnät är lite hemlighetsfulla med vilka som kan kopplas bort. Det kan vara för att man inte vill delge det till främmande makt. Men jag skulle tro att det är hushåll som kommer kopplas bort, man kopplar inte gärna bort sjukhus, fortsätter han.

Oohan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, säger att det är svårt att förutspå vinterns elpriser med tanke på alla faktorer som spelar in.

– De lär inte bli lägre i alla fall. Men det beror mycket på hur sträng vintern blir, säger Sigvardsson till Expressen.

Samtidigt påpekar Sigvardsson om att EU diskuterar åtgärder som att sätta pristak på energi i Europa.

– Det är för mycket osäkert i luften för att kunna säga något tydligt. Får vi ett pristak på 200 euro per megawattimme då har vi det priset, i stället för 400-500 som vi sett många dagar de senaste veckorna, säger Sigvardsson.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag