”Förolämpning är inte yttrandefrihet”

Foto: Youtube/Google Maps
  • Lördag 31 okt 2020 2020-10-31
E-post 504

STORBRITANNIEN  Hundratals muslimska män samlades utanför den franska ambassaden i London för att protestera på fredagen. Demonstrationen inleddes med bönestund.

Skälet till att muslimerna samlades utanför den franska ambassaden för att demonstrera är att Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att försvara rätten att göra karikatyrer på islams profet Muhammed.

Macron, som också försvarat de tidigare publicerade teckningarna av Muhammed i satirtidningen Charlie Hebdo, har väckt raseri runt om i den muslimska världen.

Demonstranterna höll upp skyltar med buskap som ”Islam är en fredens och kärlekens religion”, ”Splittra inte mänskligheten” och ”Förolämpning är inte yttrandefrihet”.

Tusentals muslimer i bland annat Tunisien, Pakistan, Israel (även i Palestina) och Indonesien har demonstrerat mot Macron och Frankrike. Karikatyrerna anses som hädiska och djupt kränkande av många muslimer.

Demonstrationen vid den franska ambassaden hölls dagen efter att en muslimsk migrant från Tunisien mördat tre människor i Nice.

Kontroversen kring Muhammedkarikatyrerna flammade åter upp efter att läraren Samuel Paty den 17 oktober blev halshuggen av en muslimsk migrant för att han visat Muhammedkarikatyrer för sina elever.

I efterspelet har Emmanuel Macron tydligt markerat:

– Vi kommer inte att sluta med karikatyrer eller teckningar. Även om andra väljer att backa tillbaka.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag