Förre ministern: ”De som kan och har råd flyttar” från Sverige

Foto: Nyheter Idag samt faksimil Facebook
  • Måndag 26 aug 2019 2019-08-26
E-post

”Jag kan inte säga att jag ångrar beslutet att flytta utomlands”, skriver den förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin på Facebook. Detta efter att han tagit del av en ledartext i Svenska Dagbladet som berättar hur samhället vänder ryggen till mot ett barn som systematiskt utsätts för grova brott.

I en nyhetsartikel, som publiceras på Svenska Dagbladets ledarsida, berättar tidningen om en ung pojke som systematiskt utsätts för brott. Han misshandlas, rånas och hotas till livet av ett ungdomsgäng. Men när föräldrarna kontaktar barnpsykiatrin får de rådet att inte vända sig till polisen – då blir allt bara värre.

”Det kommer gå åt helvete”, varnade BUP men trots det valde föräldrarna att vända sig till polisen.

Sedan beskrivs i artikeln hur allt blir mycket värre. Ungdomsgänget får veta att saken anmälts till polis varpå pojken anklagas för att vara en ”golare”. En ökänd kriminell 14-åring bestämmer sig även för att döda honom. I berättelsen kan vi följa familjens olika försök att få hjälp av samhället, men allt blir bara värre samtidigt som myndigheter står handfallna.

Till slut tvingas familjen flytta då varken polis, skola eller socialtjänst kan garantera pojkens säkerhet. Berättelsen väcker starka känslor och i sociala medier kommenterar många igenkännande om pojkens situation. En av dem är Sven Otto Littorin, förre detta svensk arbetsmarknadsminister.

”Jag kan inte säga att jag ångrar beslutet att flytta utomlands. Vi kommer till ett land med ett av de lägsta antalet anmälda brott i världen”, skriver han på Facebook och berättar att hans dotter går i en brittisk skola. Littorin bor numera i Dubai i Mellanöstern. Han skriver även att ”frågan är om man vågar och vill flytta tillbaka” till Sverige.

Att han är besviken över utvecklingen i Sverige är inget han döljer. Tvärtom konstaterar han att de som har möjlighet lämnar Sverige, eller försöker hitta en trygg plats innanför landets gränser.

”Resultatet blir till slut att de som kan och har råd flyttar. Från Uppsala eller Saltsjö Boo. Till en lugnare del av landet eller utomlands. Kvar blir de utan samma möjligheter. Det är fördjävligt. Det finns inget annat ord”, avslutar han kommentaren på Facebook.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag