Försäkringskassan varnar: Tusentals personer med funktionshinder kan förlora assistansersättning

Åsa Regner. Foto: Socialdemokraterna Värmland
Åsa Regner. Foto: Socialdemokraterna Värmland
  • Onsdag 1 Nov 2017 2017-11-01
E-post 1500

SVERIGE Försäkringskassan varnar regeringen om att tusentals människor med funktionshinder kommer att förlora sin assistansersättning när Försäkringskassan börjar tillämpa en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Idag får 15 000 personer statlig ersättning och många av dem kommer att bli av med stödet.

I dagsläget får människor som bedöms behöva hjälp för att klara sina grundläggande behov assistansersättning. Nu varnar Försäkringskassan för att en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, när Försäkringskassan börjar tillämpa den, kan göra att flera tusen går miste om sin ersättning. Det uppger Sveriges Radio.

Av dem som får ersättning för att de är funktionsnedsatta kan de som behöver mer än 20 timmars hjälp i veckan få stöd av staten, medan resten får det av kommunerna. Idag är det ungefär 15 000 personer som får den statliga ersättningen, vilket är en minskning på 1000 personer sedan 2016.

Tillämpningen av domen innebär även att tid för förberedelser och väntetider inte längre räknas in i behoven. I dagsläget följer assistenter med om en person behöver delta på ett möte men med den nya domen räknas inte detta in i ersättningen.

Åsa Regnér, barn- och äldreminister samt jämställdhetsminister, är det ansvariga statsrådet för assistansersättning. Hon har tidigare uppgett att hon är villig att ändra på lagen om inte den nya tillämpningen levererar så att personer med funktionshinder kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Regnér har blivit KU-anmäld av riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L) för att Regnér i regleringsbrevet för Försäkringskassan 2016 skrev att ökningen av antalet assistanstimmar måste sluta, vilket många anser är anledningen bakom de nya åtstramningarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag