Försäljningen av försvarssprej har ”exploderat”

Foto: Flickr
  • Fredag 16 aug 2019 2019-08-16
E-post 303

SVERIGE Så kallad försvarssprej blir alltmer populär i Sverige enligt vad återförsäljarna själva uppger. Under de senaste månaderna har försäljningen skjutit i höjden, rapporterar Expressen.

Expressen räknar upp en rad uppmärksammade överfallsvåldtäkter från de senaste sommarmånaderna och ramar på så sätt in vad som kallas en explosionsartad ökning av såld självförsvarssprej.

Tidningen har talat med flera återförsäljare och tillverkare som bekräftar att försäljningen har ökat markant. Enligt butikskedjan Kjell & Company kommer man att sälja cirka 90 procent mer självförsvarssprej i augusti än i juni och kallar det en ”accelererande, ökande trend”.

Företaget Plegium har stadigt ökat sin försäljning under de senaste tre åren men uppger att den i sommar ”formligen har exploderat”. Likaså har sajten Bodyguard sålt 21 procent mer i juli jämfört med föregående år.

Dessutom växer marknaden och fler aktörer har tillkommit för att tillgodose den ökande efterfrågan.

Man får dock se upp med vilken sprej man köper om man själv inte vill råka begå ett lagbrott. Exempelvis pepparsprej och tårgas är olagliga i Sverige men kan finnas till försäljning i andra länder.

Enligt Magnus Larsson, forensiker på Nationellt forensiskt centrum, är isopropylalkohol och menthol några av de ämnen som återfinns i lagliga sprejer i Sverige.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag