Forskare dömer ut regeringens mål om 10 000 fler polisanställda: ”Statistiskt omöjligt”

Genrebild / Anders Sjöberg. Bild: Nyheter Idag / SVT
  • Tisdag 31 aug 2021 2021-08-31
E-post

SVERIGE 10 000 fler anställda inom polisen. Det är regeringens mål till år 2024. Enligt Anders Sjöberg, docent i arbetspsykologi vid Stockholms universitet, är det ett mål som inte kommer att uppnås. – Det finns inte en chans, det är statistiskt omöjligt, säger han till SVT.

Det är under perioden 2016–2024 som Polismyndigheten fått i uppdrag från regeringen att växa med 10 000 fler anställda.

– Regeringens satsning på 10 000 fler polis­anställda är historisk, aldrig tidigare har polisen vuxit så mycket som nu. Fram till 2024 väntar vi oss upp emot 5 000 fler poliser i Sverige, säger inrikes­minister Mikael Damberg i ett pressmeddelande från Justitiedepartementet publicerat tidigare under sommaren.

Läs även: Polisens framgångsrika arbete bakom gängvåld enligt Damberg: ”I grunden är det här bra”

Något krav på hur många av dessa som ska vara poliser finns inte från regeringens sida, men myndighetens egna mål är att de ska utgöra 70 procent av de nyanställda.

Än så länge har uppemot 5 000 personer anställts. Av dessa är det dock enbart var femte som är utbildad polis, medan resten är civila.

Om polisens mål ska uppfyllas innebär det att fler måste utbilda sig till poliser. Trots det har platser på polisutbildningen stått tomma under de nio senaste terminerna. Ibland har denna siffra varit så hög som 40 procent av platserna.

Många underkänns

Anders Sjöberg har tillsammans med en rad andra forskare undersökt antagningsprocessen till polisutbildningen. Enligt honom är det idag för många som underkänns.

– Vi betalar 93 miljoner av skattepengar och får inte tillräckligt många poliser och vi har ett förslag. Det gör mig lite frustrerad, säger han till SVT.

Varför så många underkänns har inte Sjöberg fått några bra svar på.

– Vad är det som gör att de inte är tillräckligt bra för att komma in på polisutbildningen? Jag har inte en aning, vi har inte fått reda på det. Allt är sekretessbelagt.

För att få utbilda sig till polis måste man genomgå ett antal psykologiska och fysiska tester i tur och ordning. Misslyckas man med ett av dessa tester tillåts inte personen att göra fler och ansökan avbryts.

Enligt Anders Sjöberg behövs det ett systemskifte för att ge fler sökande en chans att göra alla tester innan det görs en bedömning.

SVT: Finns det inte en risk att det blir fler olämpliga poliser då?

– Jag och mina medarbetare i det här projektet tror inte det. Vi har en bra polisutbildning, så låt dem börja polisutbildningen, säger Anders Sjöberg.

Tidigare i augusti meddelade polisen att man lättar på ett av antagningskraven till utbildningen. Den lättnaden innebar att personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning – exempelvis adhd, Aspergers syndrom och autism – inte längre per automatik gallras bort från urvalet. Istället görs en individuell bedömning.

Läs även: Polisen vill ha fler med utländsk bakgrund – men få klarar kraven

Läs även: Polisen vill få in fler kvinnor: ”Vi har det här som ett prioriterat område”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag