Polisen vill ha fler med utländsk bakgrund – men få klarar kraven

Max Lutteman. Foto: Skärmdump från SVT
  • Söndag 29 aug 2021 2021-08-29
E-post

SVERIGE Polismyndigheten har som målsättning att få in fler personer med utländsk bakgrund, men arbetet går trögt. Det är betydligt vanligare att personer med svensk bakgrund kommer in på polisprogrammet, rapporterar SVT.

6,5 procent av poliskåren har utländsk bakgrund, skriver SVT. En andel som Polisen vill höja.

– För Polisen är det viktigt att vi representerar det samhälle som vi verkar i. Det är en trovärdighetsfråga. Därför så arbetar vi aktivt för att få fler sökande med utländsk bakgrund, säger Max Lutteman som jobbar på myndighetens HR-avdelning, till SVT.

SVT har tittat på antagningsstatistik som visar att personer med utländsk bakgrund är betydligt sämre på att klara kraven för att komma in på polisutbildningen.

Var femte sökande med svensk bakgrund blir antagen, medan det handlar om var tionde för de med invandrarbakgrund.

Enligt Max Lutteman kan det ha med språkkunskaper att göra.

– De faller i något högre grad på tre moment. Alla de momenten är språkrelaterade. Har man inte svenska som modersmål kan det vara en förklaring till att man klarar det något sämre, säger han.

Om det stämmer kan han dock inte säga med säkerhet, då Polisen inte har gjort någon ordentlig analys av saken.

Utländsk bakgrund definieras här som att personen är född utomlands eller har föräldrar som är födda utomlands. SVT:s genomgång visar att personer i den senare kategorin har lättare att klara kraven än den första.

Läs även: Afghantrio döms – våldtog förståndshandikappad kvinna

Läs även: Brå: Invandrare överrepresenterade bland brottsmisstänkta

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag