Polisen vill få in fler kvinnor: ”Vi har det här som ett prioriterat område”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 25 dec 2020 2020-12-25
E-post 1009

SVERIGE I höstas var ungefär 30 procent av de som sökte sig till polisutbildningen kvinnor. För få enligt polismästare Max Lutteman som vill locka fler kvinnor till polisen. – Vi har det här som ett prioriterat område, säger han till Ekot.

Trots ansträngningar lyckas inte polisen locka fler kvinnor till polisutbildningen, rapporterar Ekot.

Under hösten var cirka 30 procent av dem som sökte sig till polisutbildningen kvinnor. För få, enligt polismästare Max Lutteman.

– Vi har det här som ett prioriterat område. När vi nu jobbar med kampanjer för att anta fler till polisutbildningen så har vi riktat oss speciellt till kvinnor, säger Lutteman till Ekot.

Enligt Ekot går det dock trögt med att få upp andelen kvinnor på utbildningen och de senaste fyra åren har siffrorna varit ungefär desamma. Max Lutteman spekulerar i anledningen varför:

– Jag tror att det är lite av gammal tradition. Vi ser ju liknande situation i andra europeiska länder.

Enligt Lutteman vill man också locka fler personer med utländsk bakgrund till polisen. Hösten 2020 hade drygt 10 procent av de som antogs till polisutbildningen utländsk bakgrund, enligt Ekot.

Behöver polisen rekrytera fler kvinnor till polisutbildningen?
1645 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag