Forskare: Nära hälften så hög elpriser om Ringhals inte hade stängts

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Onsdag 2 feb 2022 2022-02-02
E-post

Socialdemokraterna hävdar att de höga elpriserna i Sverige under hösten och vintern beror på de höga priserna på naturgas i Europa. Men nu motsägs uppgiften delvis av en ny forskningsstudie som visar att elpriset hade varit mellan 30 och 45 procent lägre i södra Sverige om Ringhals nedstängda reaktorer fortfarande varit i bruk.

Energiforsk, som ägs av bland andra Svenska Kraftnät och Energiföretagen Sverige, har räknat på vad som hade hänt med elpriserna i Sverige om Ringhals 1 och 2 fortfarande hade varit i bruk.

Man har också räknat på ett scenario där en havsbaserad vindkraftspark på 3,5 gigawatt, alltså dubbelt så stor effekt som de stängda reaktorerna, varit i bruk i södra Sverige.

Läs även: M vill bygga ny kärnkraft: ”Kan enas om att utveckla den”

I båda scenarion hade elpriserna varit mellan 30 procent och 45 procent lägre i södra Sverige under hösten och vintern.

– Jag är förvånad. Det är större effekt än jag trodde faktiskt, säger Markus Wråke, VD på Energiforsk, till Sveriges Radio.

Även under ett år med mer normala elpriser i södra Sverige hade priserna varit lika mycket lägre räknat i procent enligt beräkningen.

– Vad det visar är att vi har ändå en ganska stor rådighet, alltså vi har ett inflytande i Sverige på vilka elpriser vi får, och vilken elmarknad vi vill ha, säger Wråke.

Regeringspartiet Socialdemokraterna hävdar på sin hemsida att de höga elpriserna i Sverige beror på ”höga priser på naturgas i Europa” och att ”Sverige är en del av den gemensamma inre marknaden för el inom EU”, vilket gör att ”när priset varierar på kontinenten påverkar det elpriset även i Sverige”. Något som alltså i alla fall delvis motsägs av studien.

Enligt Wråke är det snabbaste sättet att bygga ut elproduktionen i nuläget att satsa på vindkraft.

–  Det snabbaste sättet att just nu bygga ut ny elproduktion, det är ju vindkraft. Det finns jättemånga tillståndsansökningar för att bygga ny vindkraft både på land och till havs i Sverige och i andra nordiska länder.

–  Så att där är det ju utan tvekan så att det största tillskottet av ny produktionskapacitet i norden under de närmsta tio åren kommer ju komma från vindkraft med all sannolikhet, säger han till Sveriges Radio.

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Läs även: Ygeman fick fel – elpriset når nytt rekord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag