Ygeman fick fel – elpriset når nytt rekord

Bild: Nyheter Idag/Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 6 dec 2021 2021-12-06
E-post

”Det verkar väl som att marknadspriserna är på väg ner” sade Anders Ygeman (S), då fortfarande energiminister, förra måndagen efter att elpriset nått nytt rekord på 4,34 kronor per kilowattimme. En vecka senare når elpriset ett nytt rekord på 6,59 kronor, nästan 50 procent högre än det förra rekordet.

Elpriset i mellersta och södra Sverige når ett nytt elprisrekord på måndagen, med ett elpris på 6,49 kronor per kilowattimme vid pristoppen mellan klockan 16 och 17 på eftermiddagen. Det är nästan 50 procent högre än det senaste elprisrekordet, som uppnåddes för bara en vecka sedan då elpriset nådde 4,34 kronor per kilowattimme förra måndagen.

– Det är exceptionellt höga priser. När vi befinner oss på såhär höga nivåer så krävs det väldigt lite för att det ska bli stora förändringar, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis, till Aftonbladet.

Läs även: Miljöprövningar kan göra elkrisen värre

Men rekordet kan komma att slås igen under den kommande vintern, och det finns enligt Holtz ingen gräns för hur dyr elen kan bli.

– I princip finns det inget tak för hur dyrt det kan bli. Hela januari och februari är risken stor för att vi kommer att få nya prisrekord, säger Holtz till Aftonbladet.

På morgonen drog oljekraftverket i Karlshamn igång. Men det främsta skälet är inte de höga elpriserna, utan för att Polen bett om hjälp med elförsörjningen under måndagen, då landet beräknas ha ett underskott på 1700 MW skriver Svenska Kraftnät i ett pressmeddelande.

– Även om Sverige beräknas ha en relativt hög förbrukning under måndagen så kommer det finnas möjlighet att stötta Polen om inget oförutsett inträffar, säger driftchefen Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät, i ett uttalande.

– Vi kommer kontinuerlig att ha dialog med PSE (Polska motsvarigheten till Svenska kraftnät) för att stämma av driftläge och vår möjlighet till stöttning. Om behov föreligger kommer aktivering av Karlshamnsverket bli aktuell för att säkerställa både effekt till Polen och god driftsäkerhet i södra Sverige.

När elpriset nådde sin förra topp på måndagen var Anders Ygeman (S) fortfarande energiminister, och han sade då att elpriset verkade vara på väg ned.

– Det verkar väl som att marknadspriserna är på väg ner. Vi har en extrem nivå över helgen för att man isade vattenmagasinen och det kom samtidigt som det började bli lite kallare, sade Ygeman till Aftonbladet.

Sedan dess har Anders Ygeman blivit migrationsminister, och ersatts som energiminister av Khashayar Farmanbar (S).

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Läs även: Kärnkraftsfrågan lyfter M – väljarnas klimatparti i Aftonbladet/Demoskop

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag