Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Bild: Nyheter Idag/Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 30 nov 2021 2021-11-30
E-post 448

Sverige drabbas mindre hårt av den europeiska elkrisen, som beror på coronapandemin och Ryssland. Det säger Anders Ygeman (S) i ett av sina sista uttalanden som energiminister på måndagen. Dessutom tror Ygeman att elpriset är på väg ned.

På tisdagen blev Anders Ygeman (S) ny migrationsminister i Magdalena Anderssons socialdemokratiska minoritetsregering.

Läs även: Ygeman (S) vilseleder om elpriser – påstår att elkunder fått betalt för att förbruka el

Men fram tills statsråden skyfflades om i Anderssons regeringsbildning var Ygeman energiminister, och på måndagen sade han till Aftonbladet att han tror att elpriset kommer gå ned.

– Det verkar väl som att marknadspriserna är på väg ner. Vi har en extrem nivå över helgen för att man isade vattenmagasinen och det kom samtidigt som det började bli lite kallare, säger Ygeman till Aftonbladet.

När det gäller skälet till de skenande elpriserna pekar Ygeman på coronapandemin och att Ryssland minskat leveranserna av gas västerut.

– Vi ser ju rekordpriser över hela Europa och marknadens analys är att det beror på framför allt ökad efterfrågan efter pandemin och minskade ryska gasleveranser som trycker upp priser i hela Europa. Men Sverige drabbas trots allt mindre hårt än de andra länderna i Europa, säger Ygeman till Aftonbladet.

Moderaternas energipolitiske talespersons Lars Hjälmered menar emellertid att Ygeman inte ger hela bilden av den pågående energikrisen.

– Anders Ygeman hävdar att Sverige har höga elpriser på grund av högt pris på naturgas som stora delar av Europa är beroende av. Delvis sant. Men det är också sant att detta beroende och de höga elpriserna är på grund av att fullt fungerande kärnkraftverk lagts ned, både i Sverige och resten av Europa, säger Hjälmered till Aftonbladet.

Läs även: DEBATT: Nu kan regeringen återstarta Ringhals 1

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag