Forskare om stenkastningen på E65: ”Många ungdomar har det tufft”

E65 vid Svedala. Foto: Jorchr (CC BY-SA 4.0)
  • Tisdag 20 jul 2021 2021-07-20
E-post 3049

SKÅNE Stenkastningen mot danska bilar på E65 mellan Malmö och Ystad fortsätter, och hittills har över 100 bilister drabbats. Forskaren Ingela Kolfjord tror att det är ungdomar som ligger bakom attackerna.
– Många ungdomar har det tufft. Vilka möjligheter har de att hitta på saker under sommaren egentligen? säger hon.

Sedan april har över 100 bilister, mestadels danskar, utsatts för stenkastning på vägen mellan Malmö och Ystad, skriver Kvällsposten. Polisens insats för att få stopp på attackerna har inte gett någon utdelning, och en polis beskriver det som att leta efter en nål i en höstack.

Polisen har kallat in gärningsmannaprofilgruppen för att få sig en bild av vem eller vilka det är som kastar stenarna. Ingela Kolfjord, docent i socialt arbete med inriktning mot rättssociologi på Malmö universitet, har dock sin bild klar.

– Ungdomar självklart, ungdomar som finns där, säger hon till Kvällsposten.

– Det här är ju aggression, ilska och frustration. Många ungdomar har det tufft. Vilka möjligheter har de att hitta på saker under sommaren egentligen? Vad finns det för dem att göra om dagarna?

Kvällsposten: Varför tror du att det är just ungdomar?

– För det första vet vuxna hur allvarligt det är att störa trafiken och för det andra är det inte på det här sättet som vuxna tar ut sin frustration, säger Ingela Kolfjord.

Varför just danska bilister har blivit måltavla för stenkastningen har hon svårare att svara på.

– Det är mycket märkligt. Finns det en frustration över att man inte får komma till Danmark? Vi har alltid ett behov av att utse syndabockar. Ofta är det lättare om det är en grupp som man kan identifiera, exempelvis en nation.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford berättar för Nyheter Idag att det på måndagskvällen skedde två nya stenkastningar på E65. Antalet incidenter är därmed uppe i 110 stycken, och som nämnts är det oftast danskar som drabbas.

– Vi är säkra på att det riktar sig mot danska bilister, säger Westford.

Men den stora frågan – varför – kan polisen inte besvara.

Westford berättar att många av de som kör på E65:an ska åka eller har åkt med färjan till danska Bornholm. Det är alltså vanligt att danskar trafikerar vägen, och att de kommer körande i sjok; ”antingen ska de hinna med båten eller så har de kört av båten”.

– Det är inte svårt att träffa en dansk bilist alltså. Och motiverade gärningsmän har ju ett annat driv. Vill man så kan man ju, så är det ju, säger hon.

Den allvarligaste händelsen skedde den 19 maj då en dansk bilist fick en sten genom vindrutan och bland annat förlorade synen på ena ögat. Andra drabbade har fått splitterskador och blessyrer, berättar Ewa-Gun Westford.

Sträckan mellan Malmö och Ystad är 5,7 mil. Det är med andra ord ett stort område för polisen att sitta och spana efter en gärningsman på.

Har ni någon aning om vem som gör det här?

– Vad vi har inne i utredningen, det berättar vi inte om. Men vi har ingen misstänkt för det här, säger Westford.

Har ni varit nära att få fast någon?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga.

Läs även: Forskarens lösning på bilbränderna: Praktikplats och gratis busskort till alla

Läs även: Familjen slog sönder dotterns 15-årige pojkvän – för ”hedern”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag