Forskarens lösning på bilbränderna: Praktikplats och gratis busskort till alla

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 1 jul 2019 2019-07-01
E-post 6545

LUND Sedan början av juni har polisen märkt att antalet bilbränder i Lund ökar. Forskaren Ingela Kolfjord berättar för Kvällsposten hur situationen kan bli bättre – att alla ungdomar får praktikplats och gratis turer i kollektivtrafiken.

Lokalpolisområdeschef Patrik Isacsson konstaterar att det har skett en ökning av bilbränder i Lund under den senaste månaden. Till Kvällsposten säger han att det kan bero på att ungdomar nu är lediga och tillbringar mycket tid utomhus.

Kvällsposten intervjuar även Ingela Kolfjord, rättssociolog och lektor i kriminologi vid Malmö universitet, som resonerar kring orsakerna till bilbränderna:

– Jag tror definitivt att det här är ungdomar som inte hittat sin plats i samhället. Som känner av att de inte accepteras, att klimatet har hårdnat och att de ständigt blir sedda som ”de andra”. Bilbränder är inte bara ett sätt att visa sitt missnöje utan ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad.

För att få bukt med problemet tycker Ingela Kolfjord att de unga ska få mer saker gratis.

– Det bästa vore om alla som ville kunde erbjudas ungdomspraktik och få åka kollektivtrafik gratis. Många lever i familjer där det inte finns pengar att köpa busskort eller åka på semester, säger hon.

Samtidigt ifrågasätter hon polisens metod att göra kontroller på platser där ungdomar brukar ”hänga”.

– Ibland är relationen väldigt bruten och då kan de nog snarare känna att de ständigt blir kontrollerade, säger Ingela Kolfjord.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag