Forskare varnar för ökade spänningar mellan muslimer och icke-muslimer i Sverige

Bilden är av Stockholms moské. Foto: Holger Ellgaard (Wikimedia Commons)
  • Fredag 20 apr 2018 2018-04-20
E-post 1414

SVERIGE Håller Sverige på att islamiseras? Den frågan ställer tidningen Dagen och intervjuar en forskare som förutspår problem med fortsatt hög invandring.

Det är den kristna tidningen Dagen som i en artikel ställer frågan om islamiseringen är ett hot mot Sverige. En studie från Pew Research Center visar att det med hög invandring kommer att finnas så många som 4,5 miljoner muslimer i Sverige 2050 – och landet kan få den största andelen muslimer i Europa.

Dagen har pratat med Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö universitet som har forskat om muslimers liv i Sverige. Han förespråkar en mindre alarmistisk syn på utvecklingen och menar att många muslimer som kommer hit sekulariseras.

– Det ska mycket till för att muslimer ska bli en majoritet. Man bör nog nyansera bilden av det fenomenet, säger han.

”Stora värderingsskillnader”

Men han ser också problem. Det finns grupperingar som har för avsikt att införa sharialagar i landet, även om de än så länge är ganska marginella. Han tror också att fortsatt hög invandring kommer att leda till att segregationen blir värre.

– Man vet genom forskning att människor som kommer till ett nytt land i regel söker sig till en miljö man känner igen. Därför växer diasporor i storlek, och ju större en sådan miljö blivit, desto svårare är det att lämna, säger han och pekar på spänningar som kan uppstå mellan muslimska minoriteter och majoritetssamhället.

– Man bör vara medveten om att det generellt finns stora värderingsskillnader mellan muslimer och icke-muslimer. Ibland är det nästan motsatta värderingar, till exempel i fråga om jämställdhet och sexuella minoriteter, säger han till Dagen.

Läs även: Forskare: Muslimer drar sig undan från samhället för att skydda sina barn mot svenska värderingar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag