Förskola portar föräldrar från barnens luciatåg: ”Bara trams”

Foto: Fredrik Magnusson
  • Onsdag 28 Nov 2018 2018-11-28
E-post 437

LJUNGBY När Regnbågens förskola i Ljungby firar lucia är barnens föräldrar bannlysta. Anledningen är att man vill skydda barnen från att känna besvär när det är mycket folk runt omkring.

Sedan tidigare står det klart att förskolan Kärrbacken i Motala ställer in årets luciafirande. Syftet är att ingen ska bli diskriminerad eller kränkt av att behöva gå i ett traditionellt luciatåg.

Läs mer: Förskola ställer in luciafirande – ”Vill inte exkludera någon”

Nu rapporterar P4 Kronoberg, med hänvisning till Smålänningen, att Regnbågens förskola i Ljungby har kommit på ett eget sätt att skydda barnen från de faror man förknippar med normala luciafiranden.

Det blir luciatåg – men föräldrarna får inte närvara. Istället ska framträdandet filmas och visas för föräldrar och syskon vid en senare så kallad drop in-fika.

Detta gör man för att flera barn sägs uppleva det som besvärande när det är mycket folk omkring under högtiden. Om föräldrarna hålls borta tror förskolan att barnen blir mer avslappnade.

– Det här är bara trams, och det är vi många som står bakom, säger en förälder till Smålänningen.

Läs även: Kvinnlig lärare: Hade inte varit kris i förskolan om män dominerade

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag