Kvinnlig lärare: Hade inte varit kris i förskolan om män dominerade

Foto: Flickr
  • Onsdag 21 mar 2018 2018-03-21
E-post 183

SVERIGE Just nu sprids ett uppror under hashtaggen #pressatläge om krisen i förskolan. Men hade män dominerat i yrkeskåren istället för kvinnor hade problemen varit lösta, menar en förskollärare.

Under hashtaggen #pressatläge berättar 1 500 anställda på förskolor i landet om hög arbetsbelastning och för stora barngrupper. En av de som vittnar om problemen är förskolläraren Margitha Thelander, som intervjuas av P4 Jämtland.

– Det är som alla andra vittnar om, att det är för stora barngrupper. Konsekvenserna blir att man kan få otrygga barn som inte känner att de har personal som har tid att bry sig om dem, säger hon.

Risken för olyckor ökar också när barnen är för många för personalen att hålla reda på.

Vågar inte säga ifrån

Problemen har funnits länge, i flera år, men ingen verkar ha satt ner foten fram tills nu. Sveriges Radios reporter frågar vad det beror på.

– En grej är nog att det är ett kvinnodominerat yrke. Kvinnor, de tiger oftare. Hade det här varit män som var flest inom den här yrkeskåren, då hade det inte sett ut så här, det tror inte jag, säger Margitha Thelander.

– Vi blir ju inte lyssnade på, det accepterar inte män lika mycket, utan de sätter ner foten. Vi vågar inte.

Borde det kvoteras in män i förskolan för att stävja krisen?
3199 röster (se resultat)

Läs även: Hot och våld ökar i skolorna – nära fördubbling på fem år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag