Förslag till regeringen: Låt polisen få spionera i datorer och telefoner

Foto: Flickr
  • Torsdag 16 Nov 2017 2017-11-16
E-post 213

SVERIGE Regeringen presenteras med en utredning idag som föreslår att polisen ska få använda sig av teknik för att avlyssna brottslingars datorer och telefoner. Bakgrunden är att kriminella har i större utsträckning börjat använda sig av krypterade appar för att kommunicera och det försvårar polisens arbete.

Regeringens utredare, lagman Petra Lundh, presenterar idag, den 16 november, ett förslag till regeringen om att låta polisen få använda sig av trojaner och annan teknik för att avläsa krypterad trafik från misstänkta brottslingars telefoner och datorer, det uppger Sydsvenskan.

Advokatsamfundets generalsekreterare, Anne Ramberg, varnar för att ett sådant förslag innebär i praktiken att polisen kan följa personer i realtid dygnet runt. Advokatsamfundet har suttit med i utredningen som expert, Ramberg uppger att det är en svår balansgång mellan att hjälpa polisen att bekämpa kriminalitet och hur långt man ska inskränka i människors integritet.

Bakgrunden till utredningen är att kriminella har i allt större utsträckning börjat använda sig av krypterade appar för att kommunicera med varandra. Polisens arbete har försvårats kraftigt till följd av detta och genom att plantera spionprogram i misstänkta brottslingars, telefoner och datorer skulle polisen kunna avläsa kommunikationen innan den krypteras.

En avgörande fråga är hur allvarliga misstankarna mot individer måste vara innan polisen ska kunna få använda sig av hemlig dataavläsning. I dagsläget är de krav som krävs för at få använda hemlig rumsavlyssning att en misstanke om brott med ministraff på fyra års fängelse måste finnas. En gammal utredning från 2005, som avhandlar samma ämne, föreslog att det endast skulle krävas att någon skulle vara skäligen misstänkt för terrorbrott för att avlyssning ska tillåtas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag