Förslaget: Låt skattepengar finansiera mensskydd till alla

Hans Linde i Aktuellt. Foto: SVT Play
  • Fredag 19 feb 2021 2021-02-19
E-post 255

SVERIGE RFSU:s förbundsordförande Hans Linde tycker att Sverige ska ta efter länder som Skottland och Nya Zeeland och införa skattefinansierade mensskydd. En ”vettlös felprioritering” säger högerliberalen Carolin Dahlman i Aktuellt.

I flera länder har skattefinansierade mensskydd blivit en politisk fråga. SVT rapporterar att alla skolflickor i Nya Zeeland nu kommer att få gratis bindor och tamponger, och i Skottland omfattar förmånen redan alla kvinnor.

I Sverige finns det lokala exempel på liknande åtgärder. I exempelvis Österåkers kommun har flickor och kvinnor i åldrarna 12–23 rätt till kostnadsfria mensskydd.

I SVT:s Aktuellt på torsdagen möttes Hans Linde från organisationen RFSU och Carolin Dahlman från sajten Bulletin i en debatt om frågan.

Linde, tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, menade att det har visats att många flickor inte har råd med mensskydd och att de då kan välja att stanna hemma från skolan.

– Här tänker jag att vi faktiskt har ett gemensamt ansvar att se hur vi kan bygga en skola som är jämlik, där tjejer och killar har samma möjligheter att delta i undervisningen, sade Hans Linde.

Carolin Dahlman kallade förslaget en ”vettlös felprioritering” av skattebetalarnas pengar och menade att bara de som verkligen inte har råd borde få hjälp.

– Vad man gör om man delar ut mensskydd till alla är att ge till de som redan har gott ställt, som har möjlighet att själva betala sina bindor och tamponger. Vad är det som gör att det är en god prioritering att lägga pengarna på dem?

– Det kanske är småpengar för Vänsterpartiet, men det är principiellt viktigt, sade Dahlman.

Bör mensskydd vara gratis (skattefinansierade) för alla?
680 röster (se resultat)

Läs även: Försvarets senaste drag: Gratis mensskydd till värnpliktiga

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag