Forsmark avstängt efter kortslutning – elpriset dubblas i hela landet

Vattenfalls kärnkraftverk i Forsmark. Foto: Hans Blomberg / vattenfall.se
  • Onsdag 26 apr 2023 2023-04-26
E-post 0

På onsdagen stängdes Forsmarks reaktorer 1 och 2 av efter att ett underhållsarbete på en kraftstation i stamnätet norr om Stockholm gick fel och ledde till kortslutning. De avstängda reaktorerna ledde till fördubblade elpriser i hela landet, rapporterar SVT.

– Den produktion som inte kommer från Forsmark får ersättas av annan el och det kommer att påverka elpriset förstås, säger Forsmarks presschef Josef Nylén som inte kan ge någon prognos för när reaktorerna kan startas igen.

Dagspriserna på el på den nordiska elbörsen sätts en dag i förväg och på torsdagen blir priserna ungefär de dubbla i hela Sverige jämfört med onsdagen, med ett pris som ökar från 64 öre per kilowattimme till mellan 112 och 127 öre i norra respektive södra Sverige.

Forsmarks tredje reaktor påverkades inte av kortslutningen.

En twitteranvändare påminner sina följare om de reaktorer som stängts ned, samt de som aldrig byggdes, av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Läs även: Nu stänger Tyskland sina sista kärnkraftverk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag