Forsmark höjer effekten – kan leda till billigare el

Vattenfalls kärnkraftverk i Forsmark. Foto: Hans Blomberg / vattenfall.se
  • Söndag 30 okt 2022 2022-10-30
E-post 486

Forsmark höjer effekten på en av sina reaktorer med 50 megawatt. Det innebär att man kan tillhandahålla el till 100 000 fler hushåll. Dessutom planerar man att öka effektuttaget ytterligare framöver.
– Tillför vi mer fossilfri el in i systemet så påverkas elpriset i positiv riktning för kund, säger Johan Börjesson, vice vd Forsmarks Kraftgrupp AB, till SVT.

Hur stor påverkan effekthöjningen kan ha på elpriset är svårt att spekulera i. Men att det kommer ha en viss positiv effekt för Sveriges elkunder är Börjesson övertygad om.

– Priset styrs av tillgång och efterfrågan och en mängd olika parametrar, säger han.

Höjningen med 50 megawatt är dessutom bara den första i raden av inplanerade ökningar av effektuttaget.

Nästa år planerar man att genomföra ännu en effekthöjning för Forsmark 1 med 50 megawatt. Därtill finns det dessutom planer på att höja effekten för Forsmark 3.

Enligt Börjesson är bedömningen att man kan göra effekthöjning på Forsmark 3 med 250 MW. Han tillägger dock att ägaren ännu inte har fattat något beslut om detta.

– Från att vi fattat ett nytt beslut så räknar jag med att det tar fyra till fem år tills en effekthöjning på Forsmark 3 kan bli möjlig, säger han till SVT.

Läs även: Forsmark vill leverera mer el

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag