Försökte våldta elvaårig pojke – greps av föräldrarna

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 11 jul 2020 2020-07-11
E-post 2675

UPPLANDS VÄSBY Ett föräldrapar i Upplands Väsby gjorde ett envarsgripande av en 16-åring som misstänkt för våldtäktsförsök på deras elvaårige son. 16-åringen, som är somalisk medborgare, misstänks också för att ha våldtagit en tolvåring och är sedan tidigare dömd till ungdomsvård för andra brott.

I november greps en 16-åring med somaliskt medborgarskap efter ett våldtäktsförsök på en elvaårig pojke i Upplands Väsby av pojkens föräldrar, rapporterar Expressen. 

– Det handlade om ett så kallat envarsgripande. Jag tror att barnet satt kvar i föräldrarnas bil medan de stod kvar med 16-åringen i väntan på polisen, säger åklagare Jenny Östling till Expressen.

Läs även: Uppgifter: Pojke gruppvåldtogs av tre maskerade gärningsmän

En månad innan överfallet på elvaåringen misstänks 16-åringen för att ha våldtagit en tolvårig pojke under ett liknande överfall, som han avbröt när pojken erbjöd honom sin veckopeng för att få gå.

– Det handlade om ett par hundralappar, och gärningsmannen tog pengarna och lät barnet gå, säger Östling.

16-åringen är tidigare misstänkt för att ha begått 35 brott under förra året, inklusive misshandel, olaga hot, ofredande och inbrott. Vid tidpunkten för överfallen var han omhändertagen efter att ha dömts till ungdomsvård.

Den elvaårige pojkens mamma berättar för Expressen att hennes son hade kommit hem och berättat att han blivit knivhotad och utsatt för ett våldtäktsförsök.

Läs även: Familjehemsmamma som var asylaktivist misstänks för våldtäkt av ensamkommande barn

Hon och hennes man beslöt sig för att leta upp angriparen, trots att sonen varnade dem för att han var beväpnad.

– Min son grät, var hysterisk och sa att killen hade kniv. Min son var livrädd att han skulle skada oss. Jag sa att vi måste hitta honom så han inte kan göra så mot något annat barn, berättar mamman för Expressen.

De hittade 16-åringen, och mamman lyckades hålla fast honom tills polis kom till platsen.

– Jag skrek till killen att jag aldrig kommer att släppa honom. Och jag skrek till honom – ”hur fan kan du göra så här mot ett barn”, berättar mamman.

Rättegången mot 16-åringen har inletts, och det har beslutats att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången fortsätter.

Han nekar till våldtäkten på tolvåringen med medger delar av händelseförloppet kring överfallet på elvaåringen.

– Jag satt och tittade honom i ögonen under hela rättegången. Jag ville se om han ångrade sig, men han vågade inte titta tillbaka. Jag tycker att han är som en tickande bomb, och hoppas han blir inlåst så att han inte kan begå fler brott, säger mamman till Expressen.

Läs även: Utlänning åtalas för våldtäkt på funktionshindrad flicka

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag