Första festivaltafsaren i Kungsträdgården har dömts för sexbrott

Bilden är ett montage. Den dömde (t.v) och ordningsvakter på festivalen (t.h). Foto: Polisen samt Nyheter Idag
  • Torsdag 17 Nov 2016 2016-11-17
E-post 764

STOCKHOLM Ett ensamkommande flyktingbarn har dömts av Stockholms tingsrätt för sexuellt ofredande efter att han tagit en ung kvinna i skrevet i samband med festivalen We Are Sthlm i år. Gärningsmannen döms till 5000 kronor i skadestånd och 1500 kronor i dagsböter.

Nu har den första domen fallit gällande sexuella övergrepp i samband med ungdomsfestival We Are Sthlm i Kungsträdgården i år. Ett ensamkommande flyktingbarn har natten mot torsdagen den 18 augusti tagit ett ”rejält grepp” mellan benen på en ung kvinna i 20-årsåldern. Händelsen inträffade på Hamngatan i höjd med Västra Trädgårdsgatan när en grupp unga män närmar sig bakifrån. Det framgår av förundersökningsprotokollet.

Efter händelsen började gärningsmannen småspringa från platsen men en väninna till målsäganden uppmärksammade ordningsvakter i närheten på vad som hänt. Samtidigt följde både målsägaren och väninnan efter gärningsmannen. Efter en kort stund kom de ikapp och konfronterade mannen.

– Jag gör vad jag vill, ska mannen ha svarat och sedan skrattat, enligt förhör med målsägaren.

Mannen nekar till brottet

I förhör nekade mannen till brott och menar att han av misstag råkat snudda vid målsägarens rumpa med sin hand. På en rak fråga från förhörsledaren om varför han inte bad om ursäkt när kvinnan konfronterade honom har han svarat att ”hon var högljudd och kom nära mitt ansikte”. Han förklarar i förhör att han tyckte det var bättre att passera henne och gå därifrån.

Men tingsrätten gick på målsägarens linje och dömde mannen för sexuellt ofredande. Påföljden blir 30 dagsböter á 50 kronor, totalt 1500 kronor. Vidare ska han ersätta målsägaren med 5000 kronor i skadestånd. En nämndeman var skiljaktig och ville döma mannen till 20 timmars ungdomstjänst istället.

Totalt inkom 55 anmälningar om sexuella ofredanden under festivalen We Are Sthlm i år. Ett tiotal av dessa ärenden ligger fortfarande öppna hos polisen.

PLUS: Tafsvakternas skräcknatt –Exklusiva bilder inifrån sexbrottsfestivalen We Are Sthlm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag