Första vallokalsundersökningen från det brittiska valet har presenterats

Parlamentet i Storbritannien. Foto: Adrian Pingstone (Public Domain)
  • Torsdag 7 maj 2015 2015-05-07
E-post

LONDON Under dagen har britterna samlats kring valurnorna för att lägga sin röst på det parti som de tror kan styra och ställa på bästa sätt under de kommande fem åren.

Enligt den första vallokalsundersökningen blir det konservativa partiet det största partiet. Man ökar med totalt tio mandat i parlamentet medan Labour tappar. UKIP får enligt den första undersökningen två mandat, de två första någonsin. Det skotska nationalistpartiet SNP verkar öka stort medan Liberaldemokraterna tappar och slutar på enbart tio mandat.

Det slutgiltiga resultatet kommer inte kunna presenteras förrän tidigast klockan 04:00, svensk tid, imorgon bitti.

Konservativ uppstickare

Under de senaste månaderna har opinionsundersökningarna visat ovissa resultat och bedömare har haft svårt att enas om en trolig utgång. Säkert är att premiärministerstriden kommer att stå mellan Torys David Cameron och Labours Ed Miliband.

Till skillnad från tidigare val fanns dock en uppstickare, konservative Nigel Farage och hans UKIP. Klart var att det konservativliberala partiet inte skulle vinna någon stor mark, men risken fanns ändå att man kunde tippa valet i Milibands favör då missnöjda konservativa väljare kunde välja UKIP framför det Konservativa partiet.

”UKIP-effekten” kunde även ha fungerat åt andra hållet. I de valkretsar där det i princip redan stod klart att UKIP inte skulle kunna ta mandat bad Nigel Farage sina väljare att i stället taktikrösta på Torys.

Omfattande kampanjarbete

De brittiska partierna har kampanjat hårt under de senaste sex veckorna. Likt den svenska valdagen väljer även britterna representanter till sina lokala administrativa enheter.

Totalt rör det sig om över 9000 valbara platser i 279 olika lokala styren som, utöver Westminsters 650 parlamentsplatser, som under natten ska tilldelas politiker över hela ön.

Det är också första gången i historien som de brittiska väljarna kunnat rösta hemma, genom ett par klick med sin datormus.

Nyheter Idag kommer att följa utvecklingen under natten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag