Första videobilderna på Rysslands nya superplattform ”Armata” – Infanterivagnen utmanar Stridsfordon 90

Enligt RT syns här en variant av den nya Armata-plattformen. Foto: Faksimil Youtube
  • Söndag 29 mar 2015 2015-03-29
E-post 31

RYSSLAND I en Youtubevideo ser vi en av de första byggda exemplaren av den nya plattformen Armata, enligt RT. Det är ett tungt bepansrat fordon för att transportera infanteri och modellbeteckningen uppges vara T-15. – Inget Europeiskt land eller USA har något liknande, det här är en vagn för det 21:a århundradet, säger Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin.

Videoklippet, som laddats upp på Youtube, har redan fått över en halv miljon visningar. I ett industriområde i Ryssland ser vi en bepansrad bandgående vagn rulla fram och enligt RT ska bilderna visa den helt nyutvecklade plattformen ”Armata”. Nyheter Idag har tidigare rapporterat om Armata-plattformen och dess unika egenskaper, varvid den kanske mest intressanta är att plattformen endast kräver två besättningsmedlemmar.

– Inget Europeiskt land eller USA har något liknande, det här är en vagn för det 21:a århundradet, säger Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin enligt RT.

Utmanar svenska vagnen Stridsfordon 90

I vår tidigare rapportering om Armata-plattformen kunde vi endast visa bilder som var dator-renderade. Plattformen kan byggas i olika utförande och en av tillämpningarna är en helt ny form av stridsvagn där tornet är helt obemannat. Istället ska tornet, med dess eldrör och övrig beväpning, kunna manövreras från förarplatserna. Men nyheterna tar inte slut där, enligt uppgifter till RT ska motorn vara placerad i framkant vilket ger extra skydd åt besättningen. Det är en konstruktion som annars återfinns hos de israeliska stridsvagnarna.

Utförandet T-15 är byggd med ett utrymme bakom förarna för att transportera infanteri, en konstruktion som inte är helt olik svenska Stridsfordon 90. Precis som med Stridsfordon 90 har även T-15 ett mindre torn monterat. Samma princip gäller även för T-15 som för Armata-vagnen – tornet manövreras från förarplats. Den stora skillnaden mot Stridsfordon 90 torde vara att T-15 har ett kraftigare pansar som snarare bör jämföras med exempelvis stridsvagnar som Leopard 2. Det är en egenskap som gör att transporter av infanteri kan ske parallellt, eller till och med framför stridsvagnar, för att snabbt sätta in soldater på marken bakom fiendens linjer.

Det är ännu oklart vilken kaliber eller övrig beväpning som tornet hos T-15 kommer att bestyckas med. På videobilderna är även den delen maskerad när vagnen rullar förbi i bild.

Nedan ser du videon på den nya Armata-konfigurationen T-15.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag