Försvarets tidning stoppade kritik av ÖB:s Pridedeltagande

ÖB Micael Bydén i Prideparad 2018. Foto: Jopparn
  • Torsdag 29 Nov 2018 2018-11-29
E-post 236

GÖTEBORG När reservofficeren Stefan Docksjö skrev en debattartikel till en av försvarets lokala tidningar ansågs den för kritisk för att publiceras. Ansvarig utgivare försvarar beslutet med att artikeln inte höll måttet, men Docksjö tror att det rör sig om en ”påverkansoperation internt”.

Stefan Docksjö, teknisk officer i reserven, har fått nog efter ett 30-årigt yrkesliv inom Försvarsmakten. Nu säger han upp sig.

– Det som sker nu i försvaret är oacceptabelt. En politisering, säger han.

I synnerhet är det överbefälhavare Micael Bydén som han är missnöjd med. Som exempel nämner han att ÖB gick med i sommarens Prideparad i Stockholm. Ett stort misstag eftersom Pride, menar Docksjö, inte är någon opolitisk organisation.

Den har portat två demokratiska partier, Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling, medan vänsterorganisationer får marschera med hatfulla budskap mot poliser, borgare och vita män, säger han.

Dessutom har en dömd terrorist anlitats som föreläsare under Pride. Sveriges ÖB gör därför ett politiskt ”statement” genom att delta i paraden, menar Stefan Docksjö, vilket han tycker är oacceptabelt. Han vänder sig också mot dåliga prioriteringar och resursslöseri inom försvaret samt det genusarbete som Bydén och hans företrädare haft ansvar för.

Skrev öppet brev

Stefan Docksjö får ibland uppdrag att skriva debattartiklar för Älvsborgarna, en politiskt oberoende tidning som ges ut av Göteborgs garnison samt dess kamratföreningar. I slutet av oktober tillfrågades han på nytt om han kunde skriva en artikel, och han visste precis vad den skulle handla om.

Det skulle bli ett öppet brev till ÖB där han berättade om sitt missnöje och att han nu lämnade in sin avskedsansökan i protest. En förträfflig idé, tyckte redaktionen. Även ansvarig utgivare Bengt Delang gav grönt ljus. Självklart välkomnade man kritiska synpunkter i tidningen.

”Idag är vår beredskap inte särskilt god. Under vattnet är den i det närmaste obefintlig. Vilka signaler sänder det till vår omgivning? Med tanke på hur många miljarder chefen ansvarar för, levererar han för dåligt. Det är för lite ’bang for the buck’ helt enkelt”, skriver Docksjö bland annat i artikeln som får rubriken ”Basker av!”.

Tonade ner kritiken

När Docksjö lämnar in ett färdigt utkast får han återigen klartecken från redaktionen och ansvarig utgivare.

– Jag fick positiv respons från redaktionen. Det är flera som läser och de tyckte att den var vass men inom anständighetens gränser. Någon tyckte att jag borde tona ner lite grann och det gjorde jag i en reviderad variant, säger Docksjö.

Men när det nya numret av Älvsborgarna skickas på en sista korrektur händer något. På tisdag morgon kommer ett nytt besked – artikeln refuseras. I ett mejl meddelar ansvarig utgivare Bengt Delang att kritiken mot försvaret och ÖB ”går för långt”.

Nyheter Idag publicerar nu Stefan Docksjös debattartikel i sin helhet. Läs den här.

Skaffa PLUS och läs fortsättningen om varför debattartikeln ansågs ”gå för långt”, Docksjös misstanke om en intern påverkansoperation, och ansvarig utgivares svar när Nyheter Idag ringer upp.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag