Försvarsmakten JO-anmäld – lät Schyffert flyga Jas-plan

Foto: Morgan Norman / Bob Adams
  • Torsdag 18 apr 2019 2019-04-18
E-post

SVERIGE Skaraborgs flygflottilj lät komikern Henrik Schyffert ta en flygtur med ett Jas 39 Gripen i somras. Nu anmäler en privatperson händelsen till Justitieombudsmannen, JO. ”Vilka övriga privatpersoner erbjuds denna upplevelse?” skriver anmälaren.

I Försvarsmaktens personaltidning Forum skriver Henrik Schyffert om upplevelsen. Han berättar att hans pappa var fältflygare och att det var hans högsta dröm som barn att gå i pappans fotspår. Dessvärre dog Schyfferts pilotdröm när det visade sig att han var färgblind, och han valde en karriär som komiker istället.

Drömmen om att få känna hur det känns att få flyga ett stridsplan fanns däremot kvar. En dröm som gick i uppfyllelse i somras.

”På F 7 i Såtenäs så fick tre generationer Schyffert (pappa Stig, jag och min son Limpan) komma dit och jag fick åka baksits med min kompis Johan Lindqvist i Jas 39 Gripen. I 7 G rollade vi ut över Smögen med Limpan i en SK 60 i rote bredvid. Dyngsur av svett och adrenalin landade vi en timme senare. Nu var det pappa som fotade mig med sin suddiga mobiltelefon och jag var tolv år igen!” skriver Schyffert.

Men alla delar inte komikerns glädje. En privatperson har JO-anmält Försvarsmakten och Skaraborgs flygflottilj för tilltaget.

”Tanken är inte att Flottiljen ska vara ett skattefinansierat upplevelsecentrum åt familjen Schyffert”, skriver anmälaren.

”Vilka övriga privatpersoner erbjuds denna upplevelse? Är det bara att fråga Flottiljchefen: ’Hej, jag och min son skulle gärna vilja ta en tur med JAS och gärna rolla förbi Smögen – funkar det på onsdag då det ska bli vackert väder?’

Enligt uppgift kostar en flygtimme med JAS 39 Gripen ca en miljon kr. Och då har vi inte ens vågat fundera över miljöaspekten.

Det måste med vida marginaler ligga utanför förbandschefens och flygförarens behörighet och befogenhet att upplåta flygtid till kompisar, även om de råkar vara komiker med familjer.”

Aftonbladet, som tidigare har rapporterat om anmälan, har pratat med Försvarsmaktens kommunikatör som inte vill ge några kommentarer i nuläget. Tidningen har även sökt Henrik Schyffert.

Läs även: Runkbajsar-Schyffert vinner Stora Retorikpriset: ”Superglad”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag