Försvarsmakten kan ha brutit mot lagen – Köpt hundar för mångmiljonbelopp

Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 23 okt 2017 2017-10-23
E-post 347

SVERIGE Försvarsmakten har i över 10 år bedrivit ett avelsprogram för schäferhundar till deras förband. Nu avslöjas det att Försvarsmakten köpt in hundar för 210 000 kronor styck, ett pris långt över det normala, och att inköpen kan vara olagliga eftersom ingen offentlig upphandling ägt rum.

I över 10 år har försvarsmakten bedrivit storskalig avel på schäfrar ämnade för att bli tjänstehundar till olika förband, samma avelsprogram föder även upp hundar till polisen. Nu avslöjar P1-programmet Kaliber att Försvarsmakten har köpt in hundar till avelsprogrammet för flera miljoner, ett belopp lågt mycket större än vad det vanligtvis kostar, och att det har gjorts utan någon offentlig upphandling vilket kan strida mot lagen, det uppger Sveriges Radio.

– Det är helt oförklarligt. Helt oförklarligt. Vill jag påstå. Med tanke på att det är skattepengar så blir jag ju lätt upprörd faktiskt, säger hundexperten Fredrik Steen, som bland annat utbildat hundförare inom polisen, till Kaliber.

Hundarna som köpts in har kostat i snitt 210 000 kronor per styck, enligt experter och uppfödare är det en summa som ligger långt över det normala. Fram till 2014 köpte Försvarsmakten cirka 90 hundar in till sitt avelsprogram. Dessa hundar skulle para sig och få valpar som skulle lägga grunden för en helt egen stam av Försvarsmaktshundar.

Att Försvarsmakten betalade 210 000 kronor per hund är inget som kan förklaras med att hundarna skulle ha några särskilda meriter. Det är oftast unga valpar utan några meriter eller bevis för att de skulle passa sig för avling.

Andrea Sundstrand, expert på offentliga upphandlingar och docent vid Stockholms Universitet, menar att inköpen faktiskt kan vara olagliga. Eftersom Försvarsmakten inte annonserade någon offentliga upphandling vid inköpen av hundarna.

Enligt Försvarsmakten själva har de endast följt marknadsekonomiska principer vid inköpen av de dyra hundarna och att höga priserna har underlättat sökandet av attraktiva tikar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag