Försvarsminister Jonson (M) inte längre välkommen till Turkiet

Jonson (M) och Erdogan. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet / President.gov.ua CC BY 4.0
  • Lördag 21 jan 2023 2023-01-21
E-post 125

De svensk-turkiska relationerna fortsätter att vara anspända under Natoprocessens gång. Nu stoppas försvarsminister På Jonson från sin inplanerade resa till den turkiska huvudstaden Ankara senare i januari. Anledningen är lördagens demonstrationer i Stockholm.

– Vid det här laget har besöket från Sveriges försvarsminister Pål Jonson den 27 januari blivit betydelselös. Så vi ställde in besöket, säger den turkiske försvarsministern Hulusi Akar enligt Reuters.

Bakgrunden till beskedet är de demonstrationer som kommer att hållas i Stockholm under lördagen, där en minst sagt spretig skara grupper fått polistillstånd till allmänna sammankomster.

Läs även: Polisen tror inte på tumult under koranbränning vid Turkiets ambassad

Bland de beviljade demonstrationerna har koranbrännaren Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla i en demonstration från 13.00-15.00 utanför Turkiets ambassad i Diplomatstaden i Stockholm.

Vid ambassaden anordnas även en annan demonstration av föreningen Union of European Turkish Democrats. Demonstrationen kommer enligt tillståndsbeviset att vara ”mot de som trampar på den turkiska flaggan och för att stötta Turkiet och den turkiska Presidenten”.

Därtill kommer en tredje demonstration att äga rum i den svenska huvudstaden i form av en marsch arrangerad av Kurdiska Demokratiska Samhällscentret. Enligt tillståndsbeviset kommer den att vara mot ”Turkiska statens attacker mot Kurdistan och utvisningar till Turkiet”.

Enligt en källa till Reuters ska Turkiet vara upprörda över Paludans demonstration med koranbränning och ha kallat upp den svenska ambassadören för att framföra att man förväntar sig att Sverige drar in tillståndet för demonstrationen.

Enligt källan ska man dessutom ha sagt att tillståndet till den kurdiska demonstrationen går emot en överenskommelse länderna emellan.

– Det är oacceptabelt att inte göra någon åtgärd eller reagera på dessa (protester). De nödvändiga sakerna behövde göras, åtgärder borde ha vidtagits, säger försvarsministern Hulusi Akar i ett uttalande enligt Reuters.

Läs även: Åkesson sågar Erdoğan: ”Islamistisk diktator”

Läs även: Kristersson: ”Turkiet är en demokrati”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag