Kristersson: ”Turkiet är en demokrati”

Foto: European Commission / Faksimil Twitter / President.gov.ua CC BY 4.0
  • Torsdag 19 jan 2023 2023-01-19
E-post

På torsdagen presenterade regeringen ett nytt stödpaket till Ukraina, där bland annat det svenska artillerisystemet Archer kommer ingå. Under pressträffen frågade en reporter statsminister Ulf Kristersson om kommentarer till att Jimmie Åkesson kallar Turkiets president Erdoğan för en ”islamistisk diktator”, rapporterar Expressen.

– Var och en får säga vad man vill i vårt land naturligtvis, säger Kristersson och fortsätter:

– Turkiet är en demokrati med allmänna val. En demokrati som har betydande utmaningar. Det har många EU-länder påpekat sedan tidigare, det är inget nytt.

Läs även: Åkesson sågar Erdoğan: ”Islamistisk diktator”

– Jag tycker det är viktigt att vi dels beskriver som det är, det vill säga det är en demokrati, de går mot val nu, men också att det finns återkommande problem i det turkiska demokratiska skicket. Det har vis sagt många gånger.

– Så att jag skulle inte uttryckt mig så, men man har full rätt att uttrycka sig som man vill.

Reporter: Försvårar det här Natoprocessen att han säger så?

– Nej, jag tror alla som är inblandade i den här processen, den turkiska regeringen, den finska och svenska regeringen, är mycket medvetna om exakt vad som gäller. Det finns formulerat i det här trilaterala memorandumet eller vad man säger på svenska, överenskommelsen mellan våra tre länder.

– Det är den som gäller för det som Sverige och Finland ska åstadkomma för att släppas in i Nato även av Turkiet. Den arbetar vi helt oförtrutet med och jag är övertygad om att det kommer leda till framgång.

Läs även: Turk-kris efter kurd-kupp mot Erdogan: ”Motbjudande”

Läs även: Sadé: Turken spelar purken – och Sverige går i fällan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag