”Förtalsombudsmannen” frias för förtal

Vem förtalade på Förtalsombudsmannens konto?
  • Tisdag 27 jun 2023 2023-06-27
E-post

GÖTEBORG Nu frias den så kallade ”Förtalsombudsmannen” Christian Peterson som stått åtalad för att ha spridit privata uppgifter och nedsättande kommentarer om ett gift par. Rätten konstaterar att det mycket riktigt rör sig om grovt förtal men att det inte är bevisat att det var Peterson själv som skrev inläggen.

Den så kallade ”förtalsombudsmannen” Christian Peterson är en aktivist med bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige som har gjort det till en del av sin verksamhet att hjälpa olika personer att stämma vänsterprofiler för förtal.

Läs mer: Flopp för ”förtalsombudsman” – AFA-veteran frias från förtal

På hösten 2021 blev ett gift par i norra Sverige av någon anledning uthängda och kritiserade på Petersons twitterkonto för sina livstilsval, och bilder på kvinnan i paret postades och kommenterades. För paret, som inte ens visste vem Christian Peterson var, kändes det mycket olustigt.

Göteborgs tingsrätt gör nu bedömningen att uppgifterna som spridits förvisso är att betrakta som grovt förtal, men att det inte kunnat visas att det var Peterson själv som skrev inläggen.

Peterson driver sedan 2020 företaget Örgryte Media Solutions och han och flera vittnen som arbetat för företaget beskriver att de använder namngivna personliga konton – som Christian Petersons – för att nå ut, och att de använder en metod som kallas korspublicering där samma sak twittras ut från flera olika konton samtidigt för att få bättre effekt. Därför har alla varandras lösenord, och detta skall gälla för 8–15 personer.

Då det inte finns någon bevisning som visar vem av dessa 8–15 personer som skrev inläggen frias Peterson.

Läs även: Här gör Bilan Osman OK-tecknet tillsammans med Förtalsombudsmannen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag