Flopp för ”förtalsombudsman” – AFA-veteran frias från förtal

Bild: Polisen/Nyheter Idag
  • Fredag 9 jun 2023 2023-06-09
E-post 0

AFA-veteranen Mathias Wåg frias av Stockholms tingsrätt från förtal av Dan Lindberg, tidigare Berner, som Wåg kallat för ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister” i ett inlägg på Twitter. 

Lindberg krävde att Wåg skulle betala 10 000 kronor samt rättegångskostnaderna för kränkningen att offentligt ha pekats ut som klandervärd brottsling och nazist. Nu tvingas Lindberg istället betala sina egna kostnader.

– Det här är fantastiskt! Det kommer att sätta stopp för att man använder stämningar som vapen för att tysta granskningar. Jättebra att rätten säger att det jag skrivit har ett tydligt journalistiskt syfte. Det betyder att man nu som journalist i sociala medier kan prata om det som man skriver i sina artiklar, säger Mathias Wåg till Dagens ETC.

”Påstående om att en meningsmotståndare är extremist eller anti-demokrat inte utgör förtal. Att inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, påstå att någon är nazist är således inte straffbart” skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten konstaterar även att det inte utgör förtal att skriva att någon är ”dömd” utan att ange vad personen är dömd för.

Tingsrättens beslut är ett nederlag för den så kallade ”förtalsombudsmannen” Christian Peterson, en aktivist med en bakgrund i NMR och AfS som hjälper olika personer att stämma vänsterprofiler för förtal.

Tidigare har Peterson lyckats får Henrik Johansson och Axel Luo Öhman, kända från podden ”Haveristerna”, dömda för förtal av Dan Lindberg.

En privatperson i Malmö har även i så kallad tredskodom dömts för förtal av AfS-profilen Evelina Hahne som hon kallat för ”nazistisk hemmafru” i ett inlägg på Twitter. En tredskodom innebär att personen som dömts inte dykt upp i rätten för att försvara sig och kan jämföras med att förlora på så kallad ”walk over” i idrott. Personen i Malmö har överklagat domen.

Läs även: Kallade Paludan för ”pedofil” – stäms för förtal

Peterson hjälper även till med stämningar mot vänsterprofilerna Loan Sundman, som stäms för att ha kallat Ramsus Paludan för ”pedofil”, och Bilan Osman, som stäms för att ha kallat fotografen Roger Sahlström för ”högerextrem”.

Stämningarna är så kallat förenklade tvistemål med skadeståndskrav på under ett halvt prisbasbelopp, vilket innebär att den som stämmer inte riskerar att behöva betala motpartens rättegångskostnader vid en förlust.

Det mest uppmärksammade fallet där Peterson är inblandad är stämningen mot poddaren Bianca Meyer. Hon stäms för förtal efter att hennes kollega Jonatan Unge kallat youtubern Nick Alinia för ”nassepyssling” i podden Unge Meyers Lidande.

Läs även: Jonatan Unge lämnar podcast efter stämning om ”nazistpyssling”

Bianca Meyer har avstått från att kommentera stämningen, men Jonatan Unge säger till Nyheter Idag att han är oförstående till varför hans kollega stäms när det var han som kom med de uttalanden hon stäms för.

– Jag tror att det beror på att han stör sig på henne för att hon gjorde sig lustig och sade att han inte var så snygg. Och sedan är det svårt att stämma någon för förtal för att någon sagt att man inte är så snygg. Men däremot kan man stämma någon för att man blir kallad för nazist. Gissar jag, sade Unge.

Samtidigt har Christian Peterson själv nyligen stämts för förtal. Detta på grund av inlägg på Twitter där Peterson namngivit ett par samt skrivit uppgifter om deras sexliv och att de hjärntvättar sina barn.

Läs även: Ska högern bete sig som grinande töntar?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag