Här gör Bilan Osman OK-tecknet tillsammans med Förtalsombudsmannen

Bild: Faksimil Twitter/Nyheter Idag
  • Tisdag 13 jun 2023 2023-06-13
E-post 0

Vänsteraktivisten och skribenten Bilan Osman, känd från bland annat Expo och ETC, får hård kritik från vänsterkanten efter att hon gjort ”OK”-tecknet på bild när hon umgicks med ”Förtalsombudmannen” Christian Peterson och youtubern Nick Alinia på Berns i Stockholm. Hon vill inte kommentera tecknet för Nyheter Idag, men säger att hon träffade Peterson och Alinia för att bättre förstå den miljö hon bevakar.

Det är väldigt ofta som jag pratar med människor som är en del av en miljö som jag bevakar. För att förstå miljön jag skriver om bättre så pratar jag även med dem ibland, säger hon.

Vänsteraktivisten och skribenten Bilan Osman har sedan hon år 2013 tog initiativ till ”hijabupproret” tillsammans med bland andra Fatima Doubakil, Foujan Rouzbeh och Nabila Abdul Fattah varit känd i den politiska debatten som en vänsterradikal åt det identitetspolitiska hållet, vars tidigare utfall mot ”vita människor” fått stor uppmärksamhet bland hennes meningsmotståndare.

Därför var det många som höjde på ögonbrynen när högeraktivisten och reportern Christian Peterson, som har en bakgrund i nationalsocialistiska Nordiska Motståndrörelsen och högerradikala Alternativ för Sverige, på söndagen lade upp två bilder på Twitter där man ser hur Peterson och youtubern Nick Alinia umgås med Bilan Osman på krogen Berns i Stockholm.

”Det blev Berns tillslut…” skriver Peterson, följt av ett handhjärta, och delar två bilder på Bilan Osman. På den ena bilden gör Osman ”Ok”-tecknet

Christian Peterson har under våren blivit känd som ”förtalsombudmannen”, som hjälper olika personer på högerkanten att stämma meningsmotståndare för förtal.

Peterson har bland annat hjälpt youtubern Nick Alinia att stämma komikern och poddaren Bianca Meyer på grund av att Meyers kollega Jonatan Unge kallat Alinia för en ”nassepyssling” i deras gemensamma podcast ”Unge Meyers lidande”.

Läs även: Jonatan Unge lämnar podcast efter stämning om nazistpyssling

Men Förtalsombudsmannen är även inblandad i en förtalsstämning mot just Bilan Osman för att hon kallat fotografen Roger Sahlström för ”högerextrem”.

När Petersons konfronteras om detta av Osman på Twitter skriver han emellertid att ”det är väl en definitionsfråga om FO står bakom eller inte. Gänget från FO har ju ett finger med i spelet men det var omdiskuterat.”

Anledningen till det omaka mötet på Berns var dessutom Petersons stämning mot AFA-veteranen Mathias Wåg.

– Detta ska bli så kul! Och vi ska fira när vi vinner sen. Kanske boka bord på Berns, säger Peterson i samband med målet mot Wåg enligt Dagens Nyheter.

Men tingsrätten friade Wåg från förtal, och Bilan Osman bjöd då retfullt Peterson till Berns. ”D kommer bli kul hjärtat!!!” skrev hon till honom på Twitter.

På söndagen blev alltså mötet mellan Osman och Peterson på Berns till sist av. Av Osmans kommentarer på Twitter att döma tycks mötet ha skett i all vänskaplighet. I ett svar kallar hon Peterson och Alinia för ”babes”.

I ett annat svar tycks hon kalla Peterson för ”based habibi”, där based är amerikansk högerslang för en beundransvärd och icke-woke person, medan ”habibi” betyder ”älskling” på arabiska.

Bilans möte med Peterson och Alinia ledde till starka reaktioner från flera konton på vänsterkanten. Särskilt stor var upprördheten över att Osman gjorde OK-tecknet. Detta då användare på forumet 4-chan år 2017 hävdade att ok-tecknet fått den nya betydelsen ”white power”. 

”Handgesten som Bilan satt och gjorde framför en NMR kopplad person i samkväm betyder alltså white power o används i den amerikanska vitmakt sfären. Vitmaktgesten har även Hanif Bali gjort framför kameran – med ramaskri på twitter som följd. Jag är förbannad. Detta är Vidrigt” skriver användaren ”Surtvittvin”.

Inlägget möter emellertid hård kritik från ett stort antal användare, både till vänster och höger, som menar att ok-tecknet betyder just ”ok” och inget annat. I ett svar menar Surtvittvin att problemet är att Osman ”gullar med nassar och kallar dem babes och habibi”.

Användaren ”Bitsocker” menar att de som kritiserar Surtvittvin ”försöker gaslighta”, det vill säga få honom att tro att han är galen och har fel. ”Menar ni på allvar att en person som jobbar på bl.a Expo inte känner till kontexten? Höj er för fan” skriver hon.

”Skamlös autistisk katthora” menar att ”David är inte problemet här, Bilan är som sitter och ler och gör gesten med nazister”.

Felicia Jackson jämför Osman med Soran Ismael.

När Nyheter Idag når Bilan Osman vill hon inte svara på vad hon menar med att göra OK-tecknet.

– Jag har inga kommentarer, säger hon.

Hur kommer det sig att du träffade Christian och Nick Alinia på Berns överhuvudtaget?

– Det är väldigt ofta som jag pratar med människor som är en del av en miljö som jag bevakar. För att förstå miljön jag skriver om bättre så pratar jag även med dem ibland. Det är alla möjliga, det är inte bara Christian Peterson och Nick Alinia.

Förtalsombudsmannen är dessutom inblandad i en stämning mot dig. Kom det upp under samtalet?

– Inga kommentarer.

Läs även: Flopp för ”förtalsombudsman – AFA-veteran frias från förtal

Läs även: Ska högern bete sig som grinande töntar?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag