Förtalsprocess mot DN avslutad – Wolodarski beklagar publicering

Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 5 maj 2019 2019-05-05
E-post 228

Förtalsprocessen mot Dagens Nyheter har avslutats. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tar i en artikel avstånd från och beklagar ”felaktiga tolkningar” av tidningens artiklar om affärsmannen Johan Lundberg, som ansåg sig utpekad som SD-sympatisör och ett hot mot rikets säkerhet och därför stämde tidningen. Lundberg ska ha accepterat DN:s tydliggörande och avslutat processen.

Peter Wolodarski tar avstånd från och beklagar ”de felaktiga tolkningar av DN:s publiceringar som gjorts” om affärsmannen Johan Lundberg.

Läs även: Anklagades för kopplingar till Ryssland – stämmer DN för förtal

Den 7 och 8 oktober 2018 publicerade DN artikeln ”Hyrde ut kontor till SD och lyxvilla till ambassadören” i den tryckta tidningen och webben. Den 17 och 18 oktober 2018 publicerade DN debattartikeln ”Sverige behöver lagstiftning mot ryska köp av känsliga fastigheter” i den tryckta tidningen och webben.

Johan Lundberg ansåg sig i och med publiceringarna ha utsatts för grovt förtal, som han menade pekade ut honom som SD-sympatisör, främjare av ryska intressen och ett hot mot rikets säkerhet.

I slutet av oktober stämde Lundberg DN och tidningens ansvariga utgivare Peter Wolodarski för förtal, med ett skadeståndskrav på en miljon kronor.

– Artikeln är djupt kränkande och har vållat mig och mina medarbetare omfattande personlig och affärsmässig skada, sade Johan Lundberg i ett uttalande.

Läs även: Här ställs Wolodarski inför rätta – krävs på miljonskadestånd för grovt förtal

Nu har parterna gjort upp i godo. Wolodarski skriver att ”DN har inte menat att beskriva Johan Lundberg såsom han – och andra enligt vad Johan Lundberg erfarit – läst DN:s publiceringar”.

Lundberg har accepterat tydliggörandet från DN:s sida och parterna ”lägger därmed, utan ytterligare åtgärder eller förpliktelser, denna tvist bakom sig” enligt Wolodarski.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag