Förtroenderas för Andersson – tappar sex procentenheter

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 11 jan 2024 2024-01-11
E-post 0

Oppositionsledaren Magdalena Anderssons mycket långa smekmånad med väljarna ser ut att gå mot sitt slut. Flera opinions- och förtroendemätningar har visat på sviktande väljarstöd för partiet och minskande förtroende för både partiet och Andersson själv.

Det senaste bakslaget kommer i december månads förtroendemätning från Indikator Opinion/Ekot i Sveriges Radio. I den tappar Andersson hela 6 procentenheter, vilket är den största förändringen i mätningen, med råge.

Andersson faller emellertid från en hög höjd, och har efter tappet fortfarande 55 procent av väljarnas förtroende. Det är en bra bit över förtroendet för statsminister Ulf Kristersson, som efter ett tapp på 2 procentenheter hamnar på 38 procent.

Bakom Kristersson kommer Åkesson, vars parti är betydligt större än M i opinionen. Åkesson noterar en ökning på 1 procentenhet, men har med 33 procents förtroende fortfarande en bit kvar upp till Kristersson.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tappar 3 procentenheter och får därmed 24 procent, vilket innebär att Ebba Busch (KD) är henne hack i häl med 23 procents förtroende.

Liberalernas Johan Pehrson, vars parti i stort sett parkerat under spärren i opinionen sedan valet, kan glädjas åt en ökning med 2 procentenheter till 17 procent, medan Märta Stenevi (MP) tappar 1 procentenhet till 15 procent.

I botten av listan ligger Muharrem Demirok (C) kvar med 8 procents förtroende, men han får sällskap av nykomligen Daniel Helldén som även han får 8 procent i sin första förtroendemätning från Indiktator Opinion.

Läs även: Förtroenderas för Magdalena Andersson Åkesson ökar rejält

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag