Förtroenderas för Löfven efter coronaavslöjanden

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 jan 2021 2021-01-05
E-post

SVERIGE Svenska folkets förtroende för statsminister Stefan Löfven (S) har minskat betydligt efter den senaste månadens avslöjanden om ministrar och myndighetschefer som åker på julresor och shoppingrundor mitt under pandemin.
– Många verkar tycka att det finns en dubbelmoral, säger Karin Nelsson på Demoskop.

I en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop, som gjordes under söndagen och måndagen, säger 31 procent av de svarande att de har ganska eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven. Det är sju procentenheter mindre än i förra mätningen som gjordes i december.

Man har även frågat om folks inställning till MSB-chefen Dan Eliasson, och där säger blott sex procent att de har ganska eller mycket stort förtroende. Hela 62 procent uppger att deras förtroende för generaldirektören är mycket litet.

Det låga förtroendet kopplas till flera avslöjanden från senaste tiden om makthavare som inte lever som de lär.

I Löfvens fall handlade det om ett besök i en galleria strax före jul. Eliasson å sin sida valde att åka till Kanarieöarna över julen – trots att myndigheterna avråder från icke nödvändiga resor.

– Många verkar tycka att det finns en dubbelmoral. Vi har fått höra att vi ska ställa in, inte resa och besöka släktingar och inte träffa större sällskap. Flera kommenterar att restriktionerna inte verkar gälla ministrarna själva, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

En annan skillnad mot förra mätningen är att åtta procent av de svarande nu tycker att Sveriges coronaåtgärder är för långtgående. I december var siffran fyra procent.

– Det är fortfarande en mindre andel. Men vi ser vad effekten blir när personer i ledande ställning inte väljer det de själva beslutat om. Många resonerar att ”varför ska vi vidta åtgärder när inte ens de gör det”? säger Karin Nelsson.

Läs även: Vid Din Sidas Jeanette Höglund svar på attackerna: ”Blir förtvivlad när extremvänstern hoppar på mig”

Läs även: Lövin (MP) sämsta ministern – igen

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag