Förtroenderas för polisen – Värst för Dan Eliasson

Förtroendet störtdyker för Eliasson och Polismyndigheten. Foto: Nyheter Idag / Pressbild
  • Torsdag 1 Dec 2016 2016-12-01
E-post 362

SVERIGE Endast en procent av svenskarna har högt förtroende för rikspolischef Dan Eliasson. Samtidigt har mindre än hälften av svenskarna mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen, vilket är ett förtroenderas för hela myndigheten. Det visar en undersökning utförd av Sifo.

Det är ett mycket pressat läge för rikspolischef Dan Eliasson. Endast en procent av svenskarna uppger att de har mycket stort förtroende för Eliasson i sin roll som rikspolischef. Det visar en mätning utförd av Sifo som SVT Nyheter tagit del av.

Eliasson: ”Värre än jag trodde”

Mätningen, som i praktiken är en kalldusch för rikspolischefen, kommenteras på polisens egen hemsida. Där förklarar Eliasson att polisen haft ett ”tufft år med vikande utredningsresultat och ett ansträngt operativt läge”.

− Omorganisationer skapar alltid stor intern turbulens, men detta blev värre än jag trodde. Vi har ändrat i både organisation och arbetssätt. Förändringarna träffar nu många medarbetare som har fått nya uppdrag, nya kollegor och nya chefer. Det påverkar vår samlade förmåga och det är klart att allmänheten känner av det, säger Dan Eliasson.

Men det är inte bara rikspolischefen som drabbas av förtroenderas. Även polismyndigheten i sin helhet ser en negativ trend med förtroendet. På bara ett halvår har polisens förtroende rasat med 14 procentenheter mätt på antalet som har mycket stort eller ganska stort förtroende för myndigheten. I mars var den siffran 61 procent och i november är den bara 47 procent.

− Vi har ökat antalet civilanställda och fortsätter med det nästa år. Vi tar också in stora kullar på polisutbildningen. När vi blir fler som arbetar i kärnverksamheten med att utreda brott och får fler poliser i yttre tjänst är jag övertygad om att förtroendet för polisen kommer att öka, säger Dan Eliasson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag