Förtroendet för Andersson ökar – Dadgostar backar

Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson. Foto: SVT / Nyheter Idag
  • Torsdag 24 mar 2022 2022-03-24
E-post

SVERIGE En ny Novusmätning visar att hela 59 procent av de svarande har ganska eller mycket stort förtroende för Magdalena Andersson (S). Det är en ökning med 6 procentenheter jämfört med februarimätningen, rapporterar SVT.

Magdalena Andersson har klart högst förtroende av alla partiledare för riksdagspartierna, enligt mätningen. SVT skriver att förtroendet närmar sig rekordnivåer.

– Bakom de höga siffrorna ligger att även sympatisörer till oppositionspartierna i det andra blocket har förtroende för henne, vilket vi inte är vana vid. Inte sedan Fredrik Reinfeldts tid som statsminister har någon kunnat överbrygga den klyftan på det sättet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

I övrigt är förändringarna i mätningen små – förutom för Nooshi Dadgostar (V) som backar med 7 procentenheter till 23 procent.

– Nooshi Dadgostar har haft en period av högt förtroende sedan regeringskrisen förra sommaren, men tappet nu är en varningsklocka för V, säger Torbjörn Sjöström.

”Tider av krig och kris gynnar ofta sittande regering medan andra får stå tillbaka, vilket troligen spelar en viktig roll här”, skriver Hanna Gedin (V), tillförordnad partisekreterare, till SVT.

Undersökningen gjordes mellan 3 och 9 mars.

Andersson (S): 59 (+6)
Kristersson (M): 36 (+3)
Åkesson (SD): 28 (+2)
Busch (KD): 27 (–1)
Dadgostar (V): 23 (–7)
Lööf (C): 22 (-)
Sabuni (L): 9 (+3)
Stenevi (MP): 6 (-)
Bolund (MP): 6 (-)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag