Förtroendet för staten och Socialdemokraterna ökar

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 22 mar 2022 2022-03-22
E-post 380

SVERIGE Allmänhetens förtroende för staten, riksdagen, regeringen och Socialdemokraterna ökar enligt årets upplaga av Medieakademins förtroendebarometer.

43 procent av de svarande har ganska eller mycket stort förtroende för Socialdemokraterna, en uppgång från fjolårets 35 procent. 43 procent tycker också att Sverige är ”på rätt väg”. 32 procent säger tvärtom att landet är ”på fel väg”.

Förtroendet för staten, regeringen och riksdagen ligger på 58, 50 respektive 52 procent. Jämfört med fjolåret innebär det en ökning med 8, 10 respektive 7 procentenheter.

Undersökningen gjordes under perioden 21 februari till 2 mars, alltså delvis efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

– I kristider ser vi väldigt stora rörelser uppåt väldigt generellt för i princip alla samhällsinstitutioner och myndigheter i Sverige, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till Ekot.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag