Förtroendet ökar för Busch Thor – men Sabuni tappar

Foto: Knyckt från Kristdemokraterna
  • Måndag 19 aug 2019 2019-08-19
E-post 334

KD-ledaren Ebba Busch Thor är den partiledare med högst förtroende. Samtidigt rasar förtroendet för den nyvalde L-ledaren Nyamko Sabuni. Det visar en mätning från Expressen och Demoskop.  – Ebba Busch Thor var tydlig hela vägen i regeringsfrågan, säger Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson.

Statsminister Stefan Löfven får se sig omkörd av den populäre KD-ledaren Ebba Busch Thor i förtroendefrågan. Det visar en mätning från Expressen och Demoskop som visar att Ebba Busch Thor är den partiledare med högst förtroende hos väljarkåren. Tidningen kopplar det ökade förtroendet med den omtalade lunchen med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Nyheter Idag ringde och väckte Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson som låg och sov middag. När han får vetskap om nyheten brister han ut i glädjerop. På en rak fråga är han emellertid tveksam om det ökade förtroendet kan förklaras med SD-lunchen.

–  Hon var tydlig hela vägen i regeringsfrågan. Hon sa att hon ville byta regering och hon stod för det i varje läge under förhandlingarna i regeringsfrågan. Hon har varit modig när det gäller att agera i den nya parlamentariska situationen efter januariöverenskommelsen, säger Gudmundson.

Nyamko Sabuni tappar

I samma mätning tappar den nyvalde L-ledaren Nyamko Sabuni rejält i förtroendefrågan. Expressen citerar Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. Han tror att det fanns högt ställda förväntningar på Sabuni och regeringsfrågan, förväntningar som kan ha varit överdrivna.

– Under Liberalernas partiledarstrid uppfattade många att Sabuni stod för en linje som var starkt kritisk mot uppgörelsen med S-MP-regeringen och det kan ha funnits lite överdrivna föreställningar om hur stor och snabb effekt valet av Sabuni skulle ha på Liberalerna. Partiet ingår i en samverkan med regeringen och av allt att döma ligger avtalet fast, säger han.

Den analysen ligger således i linje med det Gudmundson säger, att väljarna belönar den partiledare som i ord och handling vill få tillstånd en borgerlig regering.

Det lägsta förtroendet har väljarkåren för Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Centerledaren Annie Lööf tappar markant och SD-ledaren Jimmie Åkesson ökar något i förtroendemätningen.

Under måndagen publicerade Kristdemokraterna en bild där Busch Thor och Sabuni möts över en lunch. ”Vi pratade om det politiska läget, om välfärden och om trygghetsfrågor inte minst för landets kvinnor”, skriver KD-ledaren i en kommentar till bilden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag