Förtroendet rasar för statliga medier

SVT-huset i Stockholm. Foto: Mattias Albinsson / FT Bild
  • Torsdag 6 apr 2017 2017-04-06
E-post 1070

SVERIGE Förtroendet för statsmedia rasar, mätt mellan 2016 och 2017. Både Sveriges Television och Sveriges Radio tappar sex procentenheter i förtroende. Det visar MedieAkademins förtroendemätning som är sammanställd av Göteborgs universitet och TNS-SIFO.

Har du misstänkt att något är lurt med statsmedia som Sveriges Television och Sveriges Radio? Då är du inte ensam. Förtroendet för bägge mediejättar rasar med hela sex procentenheter mätt mellan 2016 och 2017. Förtroenderaset är en acceleration av en trend som pågått en längre tid.

År 2012 var förtroendet för Sveriges Radio ganska eller mycket stort hos 80 procent av respondenterna. Motsvarande siffra för 2017 är endast 64 procent, med ett rejält tapp det senaste året.

Även Dagens Nyheter tappar i förtroende, men inte lika mycket som statsmedierna. Med två procentenheters tapp mätt mellan 2016 och 2017 får tidningen ganska eller mycket stort förtroende hos 44 procent av de svarande. Och för systertidningen Expressen är siffrorna betydligt sämre, där uppger endast var tionde respondent att de har ganska eller mycket stort förtroende.

Expressens konkurrent Aftonbladet ligger något högre med 14 procent. För de bägge kvällstidningarna har inte förtroendet ändrats mellan 2016 och 2017. För TV4 ser det också oroväckande ut då tv-kanalen tappar 2 procentenheter i förtroende på bara ett år. Endast 27 procent av respondenterna uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende.

Förutom mediehusen har även aktörer som polisen, sjukvården och svenska kyrkan tappat i förtroende. Bland de politiska partierna har Moderaterna tappat mest, samtidigt som Centerpartiet ökat i förtroende. I övrigt är det små skillnader i förtroendet för de politiska partierna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag